Eenheid 8200: Cyberoorlog vindt ook plaats in het veld

Gevechten via het internet worden steeds belang­rijker, en niemand is er beter op voor­bereid dan Israël. Vooral eenheid 8200 is gevreesd geworden. Maar zelfs voor een cyber­eenheid zijn er missies, die niet vanaf een bureau kunnen worden uitge­voerd

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Een soldaat van operationele eenheid 8200 traint in het veld. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Hoe meer technologie een plaats krijgt in het dagelijks leven, hoe meer informatie er moet worden geana­lyseerd om bedreigingen te herkennen. Terroristen maken ook gebruik van gewone media, zoals e-mail, Facebook, Twitter en WhatsApp. Uit deze versleutelde stroom van gegevens moeten programma’s van de cyberdefensie uitvissen wat relevant is. De controle van Eenheid 8200 over de cyberwereld levert ook informatie op die van belang is voor bevriende Staten.

Er zijn echter missies voor de cybereenheid, die niet vanaf een bureau kunnen worden uitgevoerd. Eenheid 8200 heeft voor dit doel ook een elite gevechtseenheid. Hoewel de leden van deze speciale eenheid in de eerste plaats technologisch specialisten zijn, zoals de anderen, zijn het ook getrainde gevechts­soldaten. Als zij tijdens een geheime operatie worden ontdekt, moeten zij zich naar behoren kunnen verdedigen.

De inzetmogelijkheden van deze technische gevechts­groep zijn divers, evenals de mogelijke activiteiten. Daarom moet elke operatie zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd. In de praktijk krijgen strijders een opera­tionele missie, analyseren het probleem, en beginnen aan een uitgebreid leerproces. Zij bestuderen de factoren van de actie en bouwen een specifieke en speciale oplossing uit op basis van de technologische en operationele mogelijkheden van de eenheid. Na het opzetten van de oplossing gaan zij over naar de voorbereidingsfase, afhankelijk van de opdracht.

Deze elite-eenheid opereert in vijandelijk gebied, meestal in de nacht. Er worden bewakingsapparatuur geplaatst of sabotage gepleegd. Soms moet iets ter plaatse worden ‘gekraakt’, bijvoorbeeld een server die niet online toegankelijk is. De voorberei­dings­fase kan maanden duren en omvat vaak verschillende modellen voor een oplossing.

Rekruten die een mix zijn van Einstein en Schwarze­negger zijn niet makkelijk te vinden. De eenheid staat daarom ook open voor vrouwen. Hun aandeel is echter slechts 15 procent, omdat de missies vaak lange marsen met zware bagage vereisen.

Deze speciale eenheid binnen de 8200 cyber behoort tot de elite van het Israëlische leger. De leden beschouwen het als een eer daarin te mogen dienen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.