‘Een vijand van Israël is een vijand van Midden-Amerika’

Zes Centraal-Amerikaanse landen namen deel aan het Centraal-Ameri­kaans Forum voor Israël – Guate­mala, Panama, Honduras, El Salvador, de Domini­caanse Republiek en Nicaragua – en onder­teken­den tijdens het even­ement een verklaring van steun aan het Joodse volk en de Staat Israël.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei woont een herden­kings­ceremonie bij in het Yad Vashem Holocaust museum tijdens een bezoek aan Jeruzalem in 2019. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Zij onderstreepten dat zij zich verplicht hadden om toekomstige generaties voor te lichten over de Holocaust en antisemitisme te bestrijden, waaronder de erkenning van de werkdefinitie van antisemitisme van de IHRA (The International Holocaust Remembrance Alliance), en verklaarden: ‘Wij zijn tegen antisemitisme en haat van welke aard ook. Wij steunen de IHRA, zoals landen en instellingen over de hele wereld dat doen, om de rechts­hand­having te vereen­vou­digen en de gevolgen van anti­semitisme op een correcte en recht­vaardige manier aan te pakken.’

Het evenement werd geleid door het Jewish Effect Center samen met de inter­nationale Combat Anti-Semitism Movement (CAM), de Israel-Guatemala Friendship League, het Congres van Guatemala en de Joodse Gemeen­schap van Guatemala.

President Dr. Alejandro Eduardo Giammatti van Guatemala verklaarde op het evenement: ‘De vijanden van Israël zijn onze vijanden, en de vrienden van Israël zijn onze vrienden. Wij hebben Hezbollah tot vijandige organisatie van de Staat Guatemala verklaard en zullen nooit econo­mische inves­teringen ontvangen van groepen of landen die banden hebben met Hezbollah’.

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door parlements­leden uit Costa Rica, de Domini­caanse Republiek, Guatemala, Panama, Honduras en El Salvador, en door Amerikaanse senatoren en congresleden.

De Israëlische minister van Buiten­landse Zaken en alternatief premier Yair Lapid zei tijdens het evenement: ‘Wij staan schouder aan schouder in de strijd tegen het wereld­wijde terrorisme. Een belangrijke stap is het verbieden van Hezbollah, en ik ben dankbaar voor degenen die deze stap hebben gezet en roep elk land op dit voorbeeld te volgen.’

Robert Singer, voorzitter van het Jewish impact Center: ‘Gedurende het grootste deel van mijn carrière heb ik gewerkt aan het bevorderen van de betrekkingen tussen het Joodse volk en onze vrienden over de hele wereld. Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat het volk van Guatemala en Midden-Amerika tot de sterkste bond­genoten van het Joodse volk en de Staat Israël behoren, en daarvoor wil ik de president, het Congres, de regering en het Guatemalteekse volk bedanken. Ik ben verheugd om deze speciale gebeurtenis van de Beweging ter Bestrijding van Antisemitisme, het Joods Impact Centrum, het Congres van Guatemala en het Midden-Amerikaans Forum voor Israël te promoten, om de regionale Staten te verenigen, om een verenigd front van Midden-Amerika te creëren dat oproept tot Israëlische steun, en om samen op te staan tegen antisemitisme, anti-Israëlisme en haat.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.