Een TikTok-tirade in Gaza tegen de Hamasleiding

In de Gazastrook wonen mensen, die zich op de sociale netwerken openlijk uitspreken tegen Hamas, zonder daarvoor bang te zijn, en ze krijgen zelfs ‘likes’ van hun medeburgers. Daarin wordt Hamas opgeroepen om Gaza te verlaten, omdat ze alleen voor zichzelf zorgen.

Door Aviel Schneider |

Afbeelding: ‘Denkt u dat de honderd dollar die we krijgen (uit Qatar) ons zal helpen? Nee. We willen werken, geld ver­dienen en ons­zelf onder­houden’. (Foto: Hassan Jedi/Flash90)

‘We moeten stelen en moorden om onze kinderen en familie te onderhouden’, bekritiseert Abu Khaled, een jonge Palestijn en religieuze moslim uit Gaza het Hamas-regime, op zijn camera. Een groot deel van de Pales­tijnse bevolking denkt er net zo over als deze jonge­man en vader, die op 3 augustus een TikTok-video plaatste.

‘Wij zijn leugenaars en verraders geworden. Wij zijn de ergste schurken en oplichters geworden. Wij, hier in de Gazastrook. Omdat we niets hebben om van te leven. We zijn niet in staat om geld mee naar huis te nemen om onze kinderen te onder­houden. Daarom zijn we dieven geworden. En dan komt er een jeep (van Hamas) om ons te arres­teren. Omdat we dieven zijn. Moet ik in de jeep stappen alleen omdat ik mijn kinderen eten wil geven? Denken zij aan mijn kinderen als ze me arresteren? Denken zij aan mijn familie?’

Voor deze Twitter-video, zie www.israeltoday.co.il/read/a-tiktok-rant-against-the-hamas-leadership/

‘Zodra iemand niet voor zijn vrouw kan zorgen, moet hij volgens de islami­tische wetsregels van haar scheiden. Jullie (de Hamas-leiding) hebben 15 jaar lang niet voor ons gezorgd. Jullie zijn daar niet toe in staat. Denk je dat de honderd dollar die we krijgen (uit Qatar) ons zal helpen? Nee. Wij willen werken, geld verdienen en onszelf onderhouden’.

Hij verwijt zijn Hamas-leiders dat ze verwachten dat hij geduldig blijft. ‘Wat bedoelen zij met ‘we moeten gedul­dig zijn?’ Zij zijn van alles goed voorzien, elektriciteit en licht. Dat hebben wij niet. Als de elektriciteit uitvalt, hebben zij zonne-energie of gene­ratoren. Die hebben wij niet. Zij kunnen voor hun kinderen zorgen. Dat kunnen wij niet. Waarom? Zijn hun kinderen mensen en onze kinderen honden? Moge Allah ons helpen!’

Vijf dagen later bracht Abu Khaled een tweede TikTok-video uit waarin hij Hamas in Gaza waar­schuwt dat hij zijn video niet zal verwijderen en zijn woorden niet zal intrekken.

Voor deze Twitter-video, zie www.israeltoday.co.il/read/a-tiktok-rant-against-the-hamas-leadership/

‘Ik ben niet bang. Als iemand zich aan mijn woorden heeft gestoord, is dat een teken dat ze bang zijn. Ik heb immers niets te verliezen. Als mijn lot de dood is, alleen vanwege mijn woorden, dan zij het zo. Dan word ik desnoods een marte­laar. Ik zeg tegen de leiders: de alarm­bellen gaan nu af. Zorg ervoor dat ons leven verbetert. Ik zal jullie (Hamas) daarop blijven aan­spreken. En als ik daar een prijs voor moet betalen, zoals gevangenis­straf, ontvoering, marteling of de dood, dan zal ik die prijs betalen’.

‘Wie niet in staat is zijn gezin financieel te onderhouden, is sowieso als een dode. Ik wil gerech­tigheid. Daarom zal ik mij steeds opnieuw tot de leiders blijven richten, en eis ik dat zij het leven in Gaza verbeteren. Anders zal het niet lang duren voordat er een Pales­tijnse opstand (tegen Hamas) uitbreekt. Genoeg is genoeg!’

‘Tegen iedereen die Hamas hier op aanspreekt, zeggen zij: ‘Als het je niet bevalt, verlaat Gaza dan. Wij zijn het niet die Gaza moeten verlaten, jullie (Hamas) moeten Gaza verlaten. Jullie hebben ons in deze afgrond gesleept. Jullie moeten bang zijn. Ik roep alle Hamas-leiders op om Gaza te verlaten. Pas op voor de woede van het volk. Wij hebben niets te verliezen. Ik spreek namens mijzelf en ik heb het volste recht om dat te doen. Het leven in Gaza is onmogelijk geworden’.

Het volk prijst Abu Khaled met ‘likes’ voor het openlijk uitspreken van de waar­heid. Moedig, maar levens­moe tegelijkertijd. Hamas bedreigt hem, hij moet zijn mond houden. Nu wacht men op zijn derde TikTok bericht, tenzij er voor die tijd iets gebeurt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.