Een les Hebreeuws en hoe het gras soms groener is

Een vakantiewandeling in de rustige noordelijke streken van Israël herinnert ons eraan om te genieten van de momenten van verfrissende vrede die God ons schenkt

Door David Schishkoff | | Onderwerpen: natuur
Het noorden van Israël is overvloedig groen deze tijd van het jaar. Het Meer van Galilea is te zien in de linkerhoek. Foto: David Shishkoff

Het Hebreeuwse woord van vandaag is “Ra’anan”. Het betekent fris/groen/heerlijk. Het komt in de Bijbel voor in Psalm 52:8. Het is ook de naam van de trendy, welvarende stad waar premier Naftali Bennet woont – de “voorstad” van Tel Aviv “Ra’anana“.

Sommigen onder u die in landen wonen waar het hele jaar door overvloedige regen valt, zullen zich misschien moeten rekken om te beseffen hoe bijzonder de eenvoudige kleur groen is, voor degenen onder ons in drogere weiden…

Zoals iedereen die in de zomer in Israël is geweest weet, is het Heilige Land het grootste deel van het jaar erg droog, geel en stoffig. De “vroege regen” en enkele toegiften in de late herfst na het Loofhuttenfeest zijn nodig voordat de zaden overtuigd zijn en ergens in december voorzichtige groene scheuten voortbrengen. Dan krijgen we een paar kostbare maanden om onze ogen te laten baden in groene Israëlische vergezichten.

Elk jaar beloof ik mezelf dat ik DIT jaar bewust en opzettelijk het gezin in de weekenden het huis uit zal trekken om van de groene lente te genieten. We zien het als kleine uitstapjes naar het smaragden eiland of de groene Schotse hooglanden.

Dus toen Purim ons een vrije dag bood, en onze derde zoon nog maar een paar dagen verwijderd was van zijn dienstplicht bij de IDF, vertrokken we in onze ouder wordende jeep, terwijl we rond de noordkant van het Meer van Galilea reden en halverwege de Golan Hoogvlakte omhoogklommen. Het verkeer was heerlijk rustig. Na twee verkeerde afslagen vonden we eindelijk de onverharde weg die ons naar een samenvloeiing van twee beekjes zou leiden (de beken El-Al en Semech). In het droge Israël is zelfs één stromend beekje al een reden tot verbazing. Dus twee in één klap is bijna ongehoord.

Eén snelstromende beek is een zeldzaamheid in dit land. Twee op één plek? Bijna ongehoord. (Foto: David Shishkoff)

Zoals Israel Today meldde, waren deze winter en lente gezegend met overvloedige regens. Dus de onverharde weg, die er op de kaart zo kort en recht uitzag, bleek halverwege naar het H2O rendez-vous een aantal modderige plassen te hebben. We hebben de auto net voor de modderpoel achtergelaten en zijn te voet verdergegaan. Beweging is tenslotte een goede zaak. Weer bleken die onschuldig ogende hoogtelijnen op de topografische kaart lastig te zijn. Het pad werd steiler en steiler. Uiteindelijk hoorden we het geluid van ruisend water, behoorlijk onbekend en zeldzaam in onze oren. Ik stopte om de paar minuten om te proberen de weelderig groene heuvels met mijn camera vast te leggen, gesterkt door de gedachte dat ik er een paar zou kunnen publiceren voor jullie kijkplezier.

Het groen in deze tijd van het jaar is prachtig, maar zal niet lang meer duren. (Foto: David Shishkoff)

Terwijl we in zalige rust langs de westkant van de Golan Hoogvlakte slenterden, vergaten we volledig dat slechts 12 km verderop, aan de oostkant van de Golan Hoogvlakte, uitgehongerde “leeuwen” zitten, hopend om toe te slaan – Hezbollah en Iran- om er maar een paar te noemen. De afgelopen dagen hebben we ook vernomen dat de Russische militaire activiteit aan diezelfde Syrisch-Israëlische grens misschien nog wel duidelijker wordt. Dit alles kan gemakkelijk Bijbelse taal oproepen over een constellatie van vijanden die zich voorbereiden om de “bergen van Israël” vanuit het noorden aan te vallen.

Maar gedurende enkele uren genoten we gewoon van het frisse, groene gras aan “onze” kant van de grens. En inderdaad, de relatieve vrede en welvaart in het Land Israël is niet vanzelfsprekend. Doet me denken aan een ander vers in de Psalmen. “… Hij doet mij neerliggen in groene weiden. Hij leidt mij langs stille wateren. Hij verkwikt mijn ziel.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox