LedenEen klein moment van grote vrijheid van meningsuiting in de Bijbel

“Iedereen wil vrij zijn, maar van welke God? Maar van wat?” Zo luidt een couplet in het lied “Slaves” van de Israëlische zanger en gitarist Berry Sakharov.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: muziek
Barry Sakharov Foto: Abir Sultan / Flash90

Het lied begint met een parafrase van Psalm 137 “Aan de rivieren van Babel, daar zaten wij, ook weenden wij als wij aan Sion dachten.” In zijn liedje heeft Berry Sakharov het over aspirine rivieren en hoofdpijn tabletten . Een man die plotseling ontwaakt uit zijn droom en utopie. Hij geeft zijn gevoelens over slavernij weer en legt uit dat we allemaal slaven van iemand zijn. Tenslotte roept hij tot God: “Waarvan willen wij eigenlijk vrij zijn?”

Hoewel vaak wordt benadrukt dat vrijheid geen geschenk is dat andere mensen ons geven, maar een recht dat wij hebben volgens de wetten van God en de natuur, is de werkelijkheid vaak anders. Niet alle mensen genieten van vrijheid, zoals als jij en ik. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is niet het geval voor veel volkeren in dictaturen. Voor deze mensen is vrijheid een droom en een utopie. Zo werd de Israëlische Berry Sakharov wakker als vrij man en voelt hij zich nog steeds als slaaf. Zo leven elders mensen als slaven die wakker willen worden en vrijheid willen voelen.

Israël is...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie