Een kind schreeuwde het uit: “Kom snel, mijn vader is dood!

Weer 16 Israëlische kinderen die hun ouders kwijtraken bij gruwelijke terreuraanslag op Onafhankelijkheidsdag

Door Redactie Israel Today |
Israëlisch veiligheids- en reddingspersoneel op de plaats van een dodelijke terreuraanslag in de centrale stad Elad aan het einde van Onafhankelijkheidsdag. Foto: Yossi Aloni/Flash90

De vreugde tijdens Israëls Onafhankelijkheidsdag veranderde in een horrorscenario, toen twee Palestijnse Arabieren donderdag willekeurig mensen begonnen aan te vallen in een park in de stad Elad. Gewapend met een bijl en mogelijk ook een mes, doodden de terroristen drie mensen en verwondden er nog eens drie ernstig, voordat ze de plaats ontvluchtten.

Ooggetuigen herinnerden zich een gruwelijk tafereel en een kind dat naar hen toe rende en het uitschreeuwde: “Kom snel, mijn vader is dood!”.

In feite waren alle drie de Israëli’s die bij de aanval om het leven kwamen jonge vaders. Hun namen zijn Yonatan Havakuk, Boaz Gol en Oren Ben Yiftah. Ze lieten in totaal 16 kinderen achter. “Het was een afschuwelijk gezicht, mensen lagen languit op de weg en op het stoep van het plein naar het park. Vanuit alle kanten klonk hulpgeroep”, vertelde Aaron Zilberman, een vrijwilliger bij de noodhulporganisatie ZAKA, aan The Times of Israel.

Geen enkele Palestijnse terreurgroep eiste de eer op voor de aanval, hoewel Hamas de aanval prees als een “heldhaftige daad”. Israëlische wetgevers hebben gezworen een hoge prijs te eisen van Hamas voor het aanzetten tot dergelijk geweld, zelfs als de groep niet direct verantwoordelijk was voor de moorden van afgelopen donderdag.

De twee terroristen werden geïdentificeerd als As’ad Yousef As’ad al-Rifa’i en Emad Subhi Abu Shqeir, jonge Palestijnse mannen uit de buurt van Jenin in het noorden van Samaria. Israëlische veiligheidstroepen begonnen direct na de aanvallen met grote klopjacht op de twee terroristen.

Wat zit er achter deze laatste golf van dodelijke terreuraanslagen in Israël?

Ehud Ya’ari, een vooraanstaand Israëlisch journalist en analist, merkte op dat het geen falen is van de kant van de Israëlische veiligheidsdiensten. Zij verijdelen veel meer aanslagen dan er daadwerkelijk plaatsvinden. Maar, benadrukte Ya’ari, als Israël deze golf van terreur wil verslaan, moet het niet alleen vertrouwen op veiligheidsoperaties, of die nu preventief zijn of nadat het kwaad is geschied. “Het aanpakken van de sfeer van terreur die deze aanslagen aanmoedigt en vergemakkelijkt, is zelfs nog belangrijker dan het opjagen van de daders,” schreef hij.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas veroordeelde de aanval in Elad. Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit hebben zelfs samengewerkt met de Israëlische strijdkrachten, zij het slechts halfslachtig, merkte Ya’ari op.

Maar tegelijkertijd grijpt het Abbas-regime elke gelegenheid aan om mensen aan te zetten tot haat tegen Israël en de Joden. Nog belangrijker is dat de Palestijnse Autoriteit doorgaat met de betalingen aan terroristen en hun families. Deze betalingen overtreffen veruit het gemiddelde Palestijnse salaris.

Dit is een rechtstreekse aanmoediging om geweld te plegen tegen Israël. Om de terreur te verslaan, moeten volgens Ya’ari Israëls politieke leiders even compromisloos en effectief worden als zijn veiligheidstroepen in het aanpakken en uitschakelen van wat er achter het geweld zit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox