LedenEen culinaire rondleiding over de Machanè Jehuda markt

De ‘Markt van het Kamp van Jehuda’ vormt het kloppende hart van Jeruzalem. Het begon heel bescheiden in de negentiende eeuw in de wijk Machanè Jehuda. Deze lokale groentemarkt overleefde de Ottomaanse overheersing, het Britse Mandaat en zelfs de bloedige terreur van recentere datum.

Door Oriel Moran | | Onderwerpen: Jeruzalem
Mensen winkelen wat met gezichtsmaskers op de Mahane Yehuda markt in Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Wat ooit op een braakliggend terrein met een paar kraampjes begon, groeide uit tot een enorme shuk (markt). Aanvankelijk onder de open hemel, daarna werd het gedeeltelijk overdekt en  uiteindelijk ontwikkelde het zich tot de overvolle shuk waar klanten bij tweehonderdvijftig kramen terecht kunnen.

Zo’n markt tref je in Europa zelden aan. Het aanbod varieert van kruiden, ovenvers brood, wijnen, sterke drank, verse producten, vlees en vis, snoepgoed, kleding, huishoudelijke artikelen tot Judaïca. De Machanè Jehuda Shuk staat immer garant voor een zintuiglijke beleving met al zijn geuren, schreeuwende verkopers, luid afdingende klanten en het lawaai van de shukkarretjes.

Talloze restaurants bieden allerlei soorten snacks aan. ‘s Avonds, als de kramen gesloten zijn, nemen de kroegen het terrein over. De tafels en stoelen staan opgesteld en de muziek waarop gedanst kan worden, trekt vooral het jongere publiek.

Azura – De smaak van thuis

Op een steenworp afstand van de drukte van de hoofdstraten van Jeruzalem, verscholen in de Machanè Jehuda Shuk, vind je het restaurant Azura. Op een pleintje achter de kruideniers opende Ezra (Azura) Sharpler in...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie