Een baby in de gevangenis?

Israëlische mensenrechtenactivisten hebben deze week buiten een gevangenis in het noorden van Israël een demonstratie gehouden, om de vrijlating te eisen van een Palestijnse vrouwelijke terroriste, die op het punt staat te bevallen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Niet iedere Israëli beschouwt het zionisme als een positief streven, tenminste niet voor de plaatselijke Arabische bevolking. (Foto: Roni Ofer/Flash90)

Deze terroriste, Anhar Al-Deek, 25 jaar oud, zit sinds maart van dit jaar in de Damon-gevangenis nabij Haifa. Op het moment van haar arrestatie was ze al zwanger.

Nu het moment van bevallen voor Al-Deek nadert, is haar benarde situatie een belangrijk onder­werp geworden in de Arabisch-talige Palestijnse sociale media. Onder de hashtag ‘Red Anhar Al-Deek’, klagen Pales­tijnen over wat zij zien als een barbaarse detentie van een zwangere vrouw.

Gezien de omstandigheden beschouwen sommige Israëlische mensen­rechten­activisten Al-Deek als een ‘politieke gevangene’, en dringen zij er op aan dat de regering haar vrijlaat, ongeacht haar misdaden.

Op de protestborden wordt Al-Deek een ‘politieke gevangene’ genoemd, wat op zijn zachtst gezegd misleidend is, want zij probeerde iemand te vermoorden. (Foto: Roni Ofer/Flash90)

Wat heeft ze gedaan?

Om Al-Deek als een politieke gevangene te bestempelen is misschien een beetje te gortig. Ze werd op 8 maart gearresteerd voor een poging tot moord.

Op de bewuste dag drong de jonge zwangere Palestijnse vrouw een Joods landhuis in Samaria binnen (in de buurt van de Palestijnse stad Ras Karkar, niet ver van Modi’in), greep een lang keukenmes en bedreigde de eigenares van het huis, Leah Ze’ev, en haar twee jonge kinderen.

De oudste dochter van acht wist het huis op eigen kracht te ontvluchten. Leah zelf, die met succes afstand hield van Al-Deek, greep haar één jaar oude dochtertje en slaagde er ook in het huis te ontvluchten terwijl ze om hulp riep. Leah’s echt­genoot, Eitan Ze’ev, kwam onmid­dellijk met zijn broer naar huis, en de twee hielden Al-Deek onder schot, terwijl ze de komst van de politie afwachtten.

Een baby in de gevangenis?

Een woordvoerder van de Israelische gevangenis­dienst probeerde de demon­stranten te kalmeren, door te benadrukken dat zij behandeld zou worden als iedere andere zwangere gevangene. Als de tijd gekomen is, zei hij, zal zij naar een Israëlisch zieken­huis worden over­gebracht, om onder normale omstan­dig­heden te bevallen, met bewaking buiten de kamer.

Als Al-Deek wordt veroordeeld, mag zij haar pasge­borene maximaal twee jaar bij zich houden in de gevangenis. ‘De Israëlische gevangenisdienst is bereid en in staat om met dergelijke situaties om te gaan’, verklaarde zei de woord­voerder verder. De laatste keer dat een Palestijnse terroriste in een Israëlische gevan­genis is bevallen, was in 2008.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.