Een Amerikaanse investeringsmaatschappij probeerde investeringen in Israël te voorkomen.

De Amerikaanse Staat Illinois dreigt een grote investeringsmaatschappij op de zwarte lijst te plaatsen, als zij hun beleid ten opzichte van Israël niet onmiddellijk wijzigen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: antisemitisme, economie, Verenigde Staten
De BDS beweging doet er alles aan om het investeren in het Israëlische bedrijfsleven te voorkomen. Foto: Yossi Aloni / Flash90

Een belangrijke Amerikaanse investeringsmaatschappij is beschuldigd van antisemitisme. Het heeft geprobeerd investeringsgelden bestemd voor Israëlische startende ondernemingen weg te sluizen.

Morningstar is een miljardenbedrijf dat grote beleggers helpt bij het vinden van, en het beleggen van hun geld in maatschappelijk verantwoorde bedrijven. Daartoe onderzoekt zij het gedrag van bedrijven op hun milieutechnische kwaliteiten, op sociaal gebied en op hun relaties met de overheden in de landen waar de doelondernemingen actief zijn.

Een van de dochterondernemingen van Morningstar, Sustainalytics, heeft beleggers actief weggehouden van Israëlische bedrijven en start-ups door de risico- en controversie-ratings van Israël hoger weer geven. Dit ondanks het feit dat de staat Israël zelf een heel hoge krediet- en investeringsrating heeft toegekend aan vrijwel alle relevante internationale instanties.

Vorig jaar ontkende Morningstar alle beschuldigingen van wangedrag ten aanzien van Israël. Het bedrijf veranderde echter snel van standpunt toen toezichthouders in Illinois, waar Morningstar is gevestigd, dreigden het bedrijf op een zwarte lijst te plaatsen omdat gebleken was dat het Israël daadwerkelijk boycotte.

Illinois is een van de vele Amerikaanse staten die wetten hebben aangenomen die elke vorm van boycot tegen de Joodse staat verbieden. In deze staten is het door de overheid verboden om te investeren in een bedrijf of onderneming, die tegen Israëls belangen handelt. Met name staatspensioenfondsen zouden alle beleggingen van Morningstar moeten terugtrekken, indien dit bedrijf op een zwarte lijst zou worden geplaatst.

Na deze bedreiging kondigde Morningstar een eigen intern onderzoek aan naar de vermeende anti-Israël acties van Sustainalytics. De Illinois Investment Policy Board verklaarde deze beraadslagingen op de voet te zullen volgen, en zich ook zelf over deze zaak te zullen buigen.

Overigens, wat investeringen betreft: Israel Today werkt met Israëlische investeringsbedrijven, die lokale startups matchen met Israël-vriendelijke christelijke investeerders.

Als u hier meer over wilt weten, bekijk dan dit recente artikel: Investeren in Israël – De Clean Tech Startup Clariter

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox