Dunste computer-technologie ooit ontwikkeld

 

Door Redactie Israeltoday.nl, Israel21c |

Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv hebben in het tijdschrift Science een artikel gepubliceerd over een revolutionaire manier om elektronische informatie op te slaan op een ongelooflijk kleine schaal – twee atomen dik om precies te zijn, bericht Israel21c.

Door gebruik te maken van lagen borium en stikstof van een atoom dik – dit zijn enkele van de meest stabiele en inerte materialen die in de natuur voorkomen – en deze te rangschikken in een zich herhalende zeshoekige structuur, schiepen de onderzoekers een stabiel computersysteem dat het proces van het lezen van informatie aanzienlijk kan verbeteren ten opzichte van de huidige technologieën.

Moshe Ben Shalom, die aan het project werkte met andere wetenschappers van de Raymond and Beverly Sackler School of Physics & Astronomy van de Univer­siteit van Tel Aviv, zei dat het onder­zoek voortkwam uit nieuws­gierig­heid naar het gedrag van atomen en elektronen in vaste materialen.

‘We proberen de fascinerende eigenschappen van deze deeltjes te begrijpen, te voorspellen en zelfs te contro­leren wanneer ze zich samen­voegen in een geordende structuur die we een kristal noemen. In het hart van de computer bevindt zich bijvoor­beeld een piepklein kristallijn apparaatje dat is ontworpen om te schakelen tussen twee toestanden die verschillende reacties aangeven – ‘ja’ of ‘nee’, ‘omhoog’ of ‘omlaag’, enzovoort,’ aldus Ben Shalom.

Zonder deze tegenstelling zou het onmogelijk zijn om informatie te coderen en te verwerken. De praktische uitdaging is om een mechanisme te vinden dat het mogelijk maakt om in een klein, snel en goedkoop apparaat tussen verschillende toestanden te schakelen.

Ben Shalom benadrukt dat deze revolutionaire dunne structuur geheugens mogelijk maakt, die gebaseerd zijn op het kwantum­vermogen van elektronen om snel en efficiënt door barrières heen te springen, waardoor de snelheid, dichtheid en het energie­verbruik van elektro­nische apparaten aanzienlijk worden verbeterd.

‘Het concept van het verschuiven van de lagen als een originele en efficiënte manier om geavan­ceerde elektronische apparaten te besturen is veelbelovend, en we hebben het Slide-Tronics genoemd,’ vervolgde hij.

Maayan Wizner Stern, een promo­venda die de studie leidde, hoopt dat deze doorbraak bestaande elektro­nische apparaten zal verbeteren en andere originele manieren zal toestaan om informatie te controleren in toekomstige apparaten. Ze dacht daarbij aan detectoren, energie­-opslag en -omzetting en interactie met licht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.