Duitse leger heeft weer militaire rabbijnen

Voor het eerst in bijna 90 jaar, en 76 jaar na de Holo­caust, zullen er weer militaire rabbijnen dienen in de Duitse Bundes­wehr, waar 300 Joodse militairen dienen. Een duidelijk statement naar Europa en de hele wereld tegen het opkomende antisemitisme.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: Rabbijn Mordechai Eliezer Bala op de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) in Antwerpen in mei 2019. (Foto: Eli Itkin)

Bijna anderhalf jaar nadat de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer samen met de Centrale Raad van Joden in Duitsland pleitte voor de herinvoering van de functie van militaire rabbijnen bij de Bundeswehr, en bijna een jaar nadat de Bondsdag het besluit goedkeurde, heeft Raadsvoorzitter dr. Josef Schuster de benoeming bekend gemaakt van Rabbijn Mordechai Eliezer Bala – lid van het Duits Rabbinaal Comité en winnaar van de Maharal Matanel Prijs tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER) – tot eerste militaire rabbijn bij de Duitse Bundeswehr.

In de nabije toekomst zullen nog een tiental rabbijnen in het Opperste Militaire Rabbinaat worden benoemd.

De benoemingsplechtigheid vindt over drie weken plaats in Leipzig, waar rabbijn Bala – afgestudeerd aan het Rabbijnseminarie van Hildesheim – de functie van opperrabbijn zal vervullen. De plechtigheid zal worden bijgewoond door leden van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, alsmede de premier van Saksen, Michael Kretschmer, en de vice-voorzitter van het Permanent Comité van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER), Rabbi Avichai Apel.

Een soldaat bidt in de Grote Synagoge in Frankfurt (Foto: Raphael Ehrlich)

CER-voorzitter opperrabbijn Pinchas Goldschmidt verwelkomde de historische stap en zei: ‘Afgezien van het praktische voordeel voor de 300 Joodse soldaten die in de Bundes­wehr dienen, is dit een duidelijk statement van Duitsland, zoals de minister van Defensie zei bij de ondertekening van de overeenkomst van de militaire rabbijnen met de Centrale Raad van Joden in Duitsland.’ Hij vervolgde: ‘Ik zie in Duitsland, in deze benoeming, een duidelijk statement naar Europa en de hele wereld, vooral in deze uitdagende tijden, tegen antisemitisme.’

Kort nadat Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd het rabbijnen verboden om in het Duitse leger te dienen. 75 jaar later diende de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer een wetsontwerp in om de militaire rabbinale activiteit in Duitsland te herstellen, dat zes maanden later door het parlement werd goedgekeurd. In een toespraak tot het parlement zei de minister van Defensie: ‘Dit is een historische dag voor Duitsland – de stap is een terugkeer naar een oude traditie. Het is een teken van solidariteit en erkenning jegens Joodse soldaten. De rabbijnen zullen een belangrijke bijdrage leveren tegen het groeiende antisemitisme in onze samen­leving en tegen extremisme en populisme’.

De terugkeer van de militaire rabbijnen begon met een artikel van Dr. Josef Schuster in de vooraanstaande Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Daar riep hij op om naast de militaire pastors in de Bundeswehr het equivalent van de rabbijn te plaatsen. ‘Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het tijd om de rol van een Joodse geestelijke in de Bundeswehr te herstellen tot wat hij vroeger was.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.