Duitse en Franse ambassadeurs niet naar receptie VS

Vanwege beschul­digingen dat het gebouw van de Amerikaanse ambas­sade zich in Oost-Jeruzalem bevindt, hebben de ambas­sadeurs van Duitsland en Frankrijk een receptie geboycot die daar ter gele­gen­heid van 4 juli werd gegeven.

Door Yossi Aloni |

Afbeelding: De Amerikaanse ambassade in het Jeruzalemse stadsdeel Arnona. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90).

Enkele hoge EU-ambassadeurs in Israël, die waren uitgenodigd voor de receptie van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, die onlangs werd gehouden in het ambassadecomplex in het stadsdeel Arnona in Jeruzalem, hebben het evenement geboycot.

Bij de ambassadeurs die een uitnodiging hadden ontvangen en niet zijn gekomen, waren de ambas­sa­deurs van Duitsland en Frankrijk, naast andere ambas­sa­deurs die ervoor hadden gekozen niet te komen. De reden is dat hun landen Jeruzalem niet erkennen als de hoofdstad van Israël. Jeruzalem is een van de thema’s die in de permanente overeenkomst moeten worden bepaald, en er zijn klachten dat een deel van het ambas­sade­terrein zich buiten de Groene Lijn uitstrekt.

De receptie in de Amerikaanse ambassade had een beperkt programma en de deelname van enkele honderden gasten, geen duizenden zoals in de dagen vóór Covid. Het evenement werd geleid door het hoofd van de ambassade, ambassadeur Michael Ratney. Het evenement werd bijgewoond door premier Naftali Bennett, burgemeester Moshe Leon van Jeruzalem, minister van Communicatie Yoaz Hendel en hoofd van de politie Kobi Shabtai. Er was ook een delegatie van beide partijen van het Congres aanwezig, geleid door de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Gregory Meeks.

Een bron dicht bij het evenement vertelde ons dat de helft van alle Europese ambassadeurs voor de ontvangst waren uitgenodigd. De ambassadeurs van Duitsland en Frankrijk hebben geweigerd aanwezig te zijn. Onder de aanwezige ambassadeurs bevonden zich de ambassadeur van Roemenië, een vertegenwoordiger van de Europese Unie, de plaats­vervangend ambas­sa­deur van het Verenigd Koninkrijk (dat geen lid meer is van de Europese Unie), en de ambassadeurs van Australië, Kosovo, Noorwegen, Honduras, Guatemala en Canada.

Diplomatieke bronnen noemden als de reden voor de afwezigheid, dat er een geschil was over de locatie van de ambassade en beweringen dat een deel van het ambassade­complex voorbij de Groene Lijn was gebouwd, evenals het feit dat ‘Jeruzalem voor ons deel uitmaakte en uitmaakt van de overeenkomst over de definitieve status’ en de EU Jeruzalem niet erkent als de hoofdstad van Israël.

Genant besluit
Het besluit van de Europese ambassadeurs om de receptie niet bij te wonen is bijzonder gênant, aangezien de regering-Biden een nieuwe en positieve bladzijde in de betrekkingen met de EU heeft opengeslagen na de gespannen jaren met de regering-Trump. De Duitse ambassade zei in een verklaring dat haar standpunt over de kwestie-Jeruzalem niet was gewijzigd. De Franse ambassade had geen commentaar.

De Amerikaanse ambassade in Israël zei in een beknopte verklaring: ‘Wij geven geen commentaar op diplomatieke uitnodigingslijsten.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.