Duits platenlabel BMG neemt afscheid van anti-Israël muzikant Roger Waters

De voormalige Pink Floyd-gitarist verdedigde het bloedbad van Hamas op 7 oktober door te zeggen dat “Israël verhalen verzon over onthoofde baby’s”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: antisemitisme, muziek
Muzikant Roger Waters tijdens zijn optreden in het Engenhão Stadion in Rio de Janeiro, Brazilië, 2006. Foto: A.PAES/Shutterstock

Voormalig Pink Floyd-gitarist Roger Waters, een antisemiet en felle criticus van Israël, is als klant geschrapt door het in Berlijn gevestigde muziekbedrijf BMG, meldde Variety dinsdag.

Bronnen vertelden het entertainmenttijdschrift dat de muziekuitgever en het platenlabel hebben besloten om volledig uit elkaar te gaan met de artiest, die opruiende uitspraken heeft gedaan over Israël, Oekraïne en de Verenigde Staten.

Waters en BMG tekenden in 2016 een publishing deal en zouden een opnieuw opgenomen versie van Pink Floyds klassieker “Dark Side of the Moon” uit 1973 uitbrengen. CEO Thomas Coesfeld heeft het contract echter opgezegd.

BMG weigerde commentaar te geven voor dit artikel.

De ouder wordende Engelse rocker heeft herhaaldelijk anti-Israël video’s gepost op zijn X-account sinds het Hamas bloedbad op 7 oktober, waarbij 1.200 mensen werden vermoord in de noordwestelijke Negev, inclusief een video van 21 januari waarin hij de geschiedenis verdraaide en de Joodse stichters van Israël in 1948 “terroristische zionistische bendes” noemde die Palestijnen met geweld uit hun huizen verdreven en “moord, executie en verkrachting” pleegden.

Twee hotels in Buenos Aires annuleerden in november de boekingen van Waters en zijn band vanwege zijn anti-Israël uitspraken in verband met de Hamas aanslag op 7 oktober.

Waters, die in Zuid-Amerika was als onderdeel van een wereldtournee, gaf de “Israël-lobby” de schuld van de annuleringen.

In de aflevering van 1 november van de Rumble podcast “System Update” van journalist Glenn Greenwald, suggereerde Waters dat de Hamas aanval een Israëlische “valse vlag operatie” was en dat er “iets vreemds” was aan het feit dat de Israëli’s niet wisten dat er een aanval gepland was.

De 80-jarige muzikant, die zichzelf omschreef als een “tegenstander van de hele zionistische beweging”, zei ook dat Hamas “absoluut wettelijk en moreel verplicht was om weerstand te bieden”.


Hij zei dat de aanval “volledig overdreven was door de Israëliërs die verhalen verzonnen over het onthoofden van baby’s”. Foto’s en forensische experts bevestigden dat bij de aanval op 7 oktober baby’s werden onthoofd.

Waters staat al lang bekend om zijn anti-Israëlische en antisemitische opmerkingen. In juni vorig jaar werd hij zwaar bekritiseerd vanwege de Holocaust en anti-Israël beelden tijdens zijn concerten.

Op 17 mei 2023 droeg hij in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn een kostuum dat leek op dat van een SS-officier en deed hij alsof hij een geweer afvuurde. Waters vergeleek ook de moord op Anne Frank in de Holocaust met de toevallige moord op de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh in Jenin in mei 2022.

De Britse Labourpartij en de Conservatieve Partij veroordeelden de show, net als het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In een e-mail uit 2010 aan zijn crew beschreef Waters zijn idee voor een opblaasbaar varken dat boven zijn optredens zou zweven en waarop de woorden “dirty kyke”, “follow the money” en “scum” geschreven zouden staan.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox