Druppelirrigatie vermindert waterverbruik bij rijstteelt

Een nieuwe ontwikkeling van Netafim, bekend om zijn druppel­irrigatie systemen, kan het waterverbruik van rijst­velden met 70 procent vermin­deren ook de methaan­uitstoot tot bijna nul reduceren, wat meehelpt om de klimaatverandering te beperken.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Netafim is een van de bekendste succesverhalen van Israël. Het bedrijf werd in 1965 opgericht in de kibboets Hatzeva en werd wereldleider in druppelirrigatie systemen, vooral voor dorre land­bouw­gronden. Het bedrijf heeft nu kantoren in 110 landen en wereldwijd 17 fabrieken.

Rijst wordt traditioneel verbouwd door rijstvelden onder water te zetten. De rijstteelt verbruikt tot 40% van al het zoete water in de wereld en is verantwoordelijk voor 10% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van het broeikasgas methaan, volgens het door de VN gesteunde Sustainable Rice Platform.

Nu komt Netafim met een precisiedruppelsysteem voor rijstvelden, dat het waterverbruik per ton rijst vermindert van 5000 tot 1500 m3, bericht Israel21c. Rijst is het basisvoedsel van meer dan de helft van de wereldbevolking.

Netafim heeft recent een driejarig proefproject afgerond waarbij de technologie wordt toegepast op 1.000 hectare rijstvelden in Europa en Zuid-Azië. Op de boerderij La Fagiana in Noordoost-Italië werden naast elkaar twee velden aangelegd om hoogwaardige risottorijst te verbouwen. Het ene veld werd voortdurend bedekt door 15 centimeter water. Het andere veld werd doorkruist met geperforeerde buizen van Netafim.

‘We willen de productie verhogen zonder het water­verbruik te vergroten of de kwaliteit te verminderen,’ zei Michele Conte, wiens familie de boerderij al tientallen jaren beheert. Conte meldde dat het Netafim druppelirrigatie systeem rijst opleverde ‘die gelijk en soms zelfs beter was dan de ondergelopen rijstvelden’.

De aanpassing van het Netafim-systeem voor gebruik bij rijstteelt heeft meer dan tien jaar geduurd, voordat de testfase kon worden bereikt. En er liggen nog meer hordes in het verschiet: De kosten van nieuwe leidingen, pompen en filters kunnen druppelirrigatie te duur maken voor veel rijstboeren, die heel lage winstmarges hebben.

Maar de vraag naar rijst zal tegen 2050 naar verwachting met 25% stijgen en rijstvelden laten gewoon een te grote fysieke voetafdruk achter om op lange termijn duurzaam te zijn, zegt Wyn Ellis, uitvoerend directeur van het Sustainable Rice Platform. ‘De sector heeft een verandering nodig.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.