Drone-aanval beschadigt gebouw in Eilat

De drone werd gelanceerd vanuit Irak en kwam Israëlisch grondgebied binnen via Jordanië

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur
Illustratie. Luchtfoto van Eilat. Foto: Moshe Shai / Flash90

Een gebouw in de Zuid-Israëlische stad Eilat werd zondagnacht licht beschadigd door een drone-aanval, aldus de Israëlische Defensiemacht.

De drone was opgestegen vanuit Irak en kwam Israëlisch grondgebied binnen via Jordanië, meldde Ynet.

Rond 1.30 uur klonken sirenes in de buurt van de badplaats aan de Rode Zee.

“IDF-soldaten identificeerden een verdacht luchtdoel dat Israëlisch grondgebied binnenkwam vanuit het oosten. Het doelwit viel in het gebied van de Golf van Eilat. Er werden geen slachtoffers gemeld en er was lichte schade aan een gebouw,” zei het Israëlische leger.

Het Islamitisch Verzet in Irak nam de verantwoordelijkheid voor de aanslag en beweerde dat het een “belangrijk doelwit” in Israël trof.

De overkoepelende organisatie van door Iran gesteunde radicale sjiitische milities in Irak en Syrië bestaat uit Kata’ib Hezbollah, Harakat Hezbollah al-Nujaba en Kata’ib Sayyid al-Shuhadaa.

De in Erbil gevestigde Koerdische nieuwswebsite Rudaw beschrijft het Islamitisch Verzet in Irak als “een netwerk van Iraakse schaduwmilities” die banden hebben met de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde.

In de afgelopen maanden hebben ze ook andere aanvallen uitgevoerd op Israëlisch grondgebied, waaronder het neerhalen van twee drones uit Syrië op Noord-Israël begin januari, die werden neergeschoten door straaljagers van de Israëlische luchtmacht. Het Islamitisch Verzet in Irak verklaarde dat de aanvallen werden uitgevoerd “ter ondersteuning van de Gazastrook”.

In december onderschepte de Jordaanse luchtverdediging een bewapende drone die door de groep was afgevuurd in de richting van Eilat.

De groep verklaarde: “De mujahideen van het Islamitisch Verzet in Irak vielen een doel aan in het bezette Umm al-Rashash, Eilat, met gepaste wapens,” aldus Rudaw. (Mujahideen betekent “heilige strijders”).

Het Jordaanse ministerie van Defensie verklaarde later dat het de drone had neergeschoten, meldde Maariv.

De door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen hebben ook verschillende raket- en drone-aanvallen op Eilat uitgevoerd ter ondersteuning van Hamas. De meeste van deze aanvallen werden verijdeld of misten hun doel door Israëlische, Amerikaanse of Saudische troepen.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox