Drama op het podium van de Knesset

De Knesset is nooit het beschaafdste parlement geweest, maar de afge­lopen maand is het aantal conflicten behoorlijk toe­ge­nomen. Zo werd maan­dag een extreem­rechts Knesset­lid de zaal uitge­zet, toen hij de vice-voorzitter een ‘terro­rist’ noemde die ‘in Syrië thuis­hoort’.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Het Knessetlid Itamar Ben Gvir wordt met geweld van het podium van de Knesset verwijderd tijdens zijn toespraak, terwijl Ahmad Tibi, vice-voorzitter van de Knesset, toekijkt. (Foto: Screenshot Knesset Channel)

Na de parlementsverkiezingen in het voorjaar en de installatie van een nieuwe ‘regering van verandering’ heeft de Knesset een turbulente zomersessie achter de rug. Niet dat de Knesset ooit het meest beschaafde parlement is geweest, maar de afgelopen maand is het aantal verbale en zelfs fysieke conflicten behoorlijk toegenomen.

Dat was maandag het geval toen het extreemrechtse parlementslid Itamar Ben Gvir (Religieus Zionisme) het podium betrad tijdens een plenaire discussie over de corona­crisis.

Zoals gebruikelijk begroette Ben Gvir de voorzitter van de Knesset alvorens zijn toespraak te beginnen. Het enige probleem was, dat de voorzitter van de Knesset, parlementslid Mickey Levy, niet op het podium aanwezig was. Zijn plaats werd ingenomen door de vice-voorzitter van de Knesset, Ahmad Tibi van de Geza­men­lijke Arabische Lijst, die Ben Gvir opvallend genoeg niet begroette.

Tibi onderbrak onmiddellijk de toespraak van Ben Gvir en eiste dat hij zou worden erkend en aangesproken als ‘mijnheer de vice-voorzitter’.

Ben Gvir reageerde, ‘U bent een terrorist, geen heer. U zou in de Knesset in Syrië moeten zitten, niet hier.’

Tibi liet het er niet bij zitten en eiste dat beveiligings­personeel van de Knesset Ben Gvir zou verwijderen. Het rechtse parle­ments­lid klampte zich wanhopig vast aan het podium en probeerde zijn toespraak voort te zetten, maar werd uitein­delijk door de beveiliging losgerukt en de zaal uitgezet.

Bekijk het hele incident in de volgende Hebreeuws-talige videoclip van het Knesset Kanaal:

Maar dat was niet het einde van de onrust. De parle­ments­leden van de oppositie, voornamelijk van de Likoedpartij, argumen­teerden luidkeels met Tibi dat hij zich terug­houden­der had moeten opstellen en een vreedzamer oplossing voor de situatie had moeten vinden. Ben Gvir van zijn kant beloofde later dat het incident ‘niet stilletjes voorbij zal gaan’.

Hoewel Ben Gvir vaak een racist wordt genoemd, benadrukte hij dinsdag­ochtend in een interview met Ynet dat Tibi een ‘terrorist’ noemen niets te maken had met Arabieren in het algemeen. ‘Ik heb geen probleem met Arabieren als zodanig,’ benadrukte Ben Gvir. ‘Het was specifiek gericht tegen Ahmad Tibi, die, als ik me goed herinner, een adviseur was van Yasser Arafat.’

Ahmad Tibi was inderdaad van 1993 tot 1999 politiek adviseur van de PLO-leider. In feite had hij Arafat vele jaren eerder voor het eerst ontmoet, in 1984, toen dat voor Israëlische burgers nog een strafbaar feit was. Hoewel hij een Israëlisch staats­burger is, ver­tegen­woor­digde Tibi later in 1994 de Palestijnen bij de Wye River-onder­hande­lingen. Hij verliet zijn rol bij de Palestijnse Autoriteit in 1999 toen hij zich kandidaat stelde voor de Knesset en daar een zetel behaalde, waar hij nog steeds een uitge­sproken voorstander is van de Palestijnse nationalistische zaak.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.