Dr. Fauci: de VS heeft ook booster shots nodig

• Amerikaans compliment voor Israëlische booster vaccins,
• Groen paspoort vervalt een dezer dagen,
• Protest in Tel Aviv tegen vaccinatiedwang,
• Wereldwijd zijn er nu vijf miljoen Coronadoden.

Door Ryan Jones, Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Dr. Fauci zegt dat de VS binnenkort het voorbeeld van Israël zal volgen. (Foto:J. Scott Applewhite/ EPA-EFE)

Dr. Anthony Fauci, een van de leiders van de Ameri­kaanse strijd tegen Covid-19 en het middelpunt van veel controverse, vertelde Israël donderdag dat het juist heeft gehandeld door verder te gaan met vaccin booster shots, zelfs vóór de officiële goedkeuring door de FDA.

‘Ik denk dat er uiteindelijk genoeg gegevens zullen zijn om aan te tonen dat Israël het juiste doet,’ zei Fauci in een interview met Israëls Legerradio. ‘Ik sta zeer positief tegenover wat de Israëli’s hebben gedaan en we krijgen veel goede informatie van hen,’ vervolgde hij, sugge­re­rend dat de VS binnenkort dit voorbeeld zullen volgen en de booster shots van het Covid-19 vaccin zullen goed­keuren voor alle burgers boven de leeftijd van 12 jaar.

Begin september vertelde Fauci aan het Covid-19 Response Team van het Witte Huis, dat de gegevens die uit Israël kwamen een overtuigend argument vormden voor het toedienen van een booster-prik aan gevacci­neerde Amerikanen. Dat was voordat het advies­panel van de FDA voor de aanbeveling stemde om alleen Amerikanen van 65 jaar en ouder een booster vaccinatie te geven. Deze beslissing veroorzaakte opschudding in de media in Israël; velen beschuldigden premier Naftali Bennett ervan dat hij te vroeg was met zijn agressieve booster vaccinatie campagne.

Maar zelfs onder voormalig premier Benjamin Netanyahu was Israël niet bereid om op de FDA te wachten, en behoorde het tot de eerste naties die begonnen met het aanbieden van doses van het Pfizer-vaccin aan het grote publiek.


Israël’s nieuwe ‘Groene Paspoort.’ Als de regering maar even hard had gewerkt aan haar internetservers als aan het overtuigen van iedereen om de prik te krijgen, dan konden Israëli’s de nieuwe pas misschien ook echt downloaden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Groene Paspoort vervalt

Vanaf deze zondag zou elke hiervoor in aanmerking komende gevaccineerde Israëliër die nog geen booster-prik had gekregen, zijn of haar ‘Groene Paspoort’ verliezen.

De website van de regering waar volledig gevaccineerde Israëli’s hun nieuwe Groene Paspoort konden krijgen, crashte echter vrijwel onmiddellijk als gevolg van de vloedgolf van bezoekers en down­load­verzoeken. Wegens de technische problemen heeft de regering deze datum een paar dagen verschoven, waarin de ‘oude’ Groene Paspoorten nog zullen werken.

Protest in Tel Aviv

Israëli’s die tegen het coronavirus-vaccin zijn of woedend over wat volgens hen overheidsdwang is om een booster-prik te nemen nog voordat deze medisch is goedgekeurd, hebben dit weekeinde geprotesteerd in de straten van Tel Aviv. Sommigen vergeleken de tactiek van de regering-Bennett met die van nazi-Duitsland.

Voorzichtig optimistisch

Premier Bennett en zijn kabinet benadrukken dat de boostercampagne werkt, en wijzen op een daling van het aantal ernstig zieken en nieuwe Covid-besmettingen in de afgelopen dagen als bewijs. Donderdag werden, volgens The Times of Israel, 4313 nieuwe besmettingen geregistreerd, het percentage positieve testen daalde tot 3,81, en het reproductiegetal was vrijdag o,72, terwijl er 607 ernstige Corona-patienten zijn, het laagste aantal sinds augustus.

Tegelijkertijd waarschuwen Bennett en enkele anderen in zijn regering dat het nog te vroeg is om feest te vieren. Twee miljoen Israëlische kinderen zijn net terug naar school na de vakantie, en er is angst voor mogelijke uitbraken.

Wereldwijd vijf miljoen Coronadoden

Sinds het uitbreken van de Coronapandemie zijn vijf miljoen doden toegeschreven aan het Covid-19 virus, bericht Reuters. Afgelopen week stierven wereldwijd gemiddels 8000 personen per dag, met name in de VS, Rusland, Brazilië, Mexico en India. Volgens Our World in Data heeft de helft van de wereldbevolking nog geen enkel Covid-19 vaccin gekregen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.