Doe-het-zelf zwangerschapsecho via de smartphone

Een nieuwe ultrasound machine, ontwikkeld door de Israëlische high-tech startup PulseNmore, laat zwangere vrouwen in hun eigen huis hun eigen zwangerschapsecho maken, die via een smartphone wordt geüpload naar een expert voor controle.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het draagbare apparaat van PulseNmore stelt zwangere vrouwen in staat om thuis echografieën te maken en een reactie van een arts of echoscopist te ontvangen, waardoor het tijdens de Covid-19-pandemie minder vaak nodig is een ziekenhuis of dokter te bezoeken, met het risico een besmetting op te lopen.

Het apparaat is al goedgekeurd voor gebruik in Israël en de EU, en Clalit Health Services, het grootste zieken­fonds van Israël, heeft een meerjarige overeen­komst getekend voor de aankoop van tienduizenden eenheden, bericht Untied with Israel

‘Thuis een echografie maken is een grote sprong voorwaarts in de digitale geneeskunde en prenatale gezondheid’, zegt PulseNmore oprichter en CEO Dr. Elazar Sonnenschein. ‘We hebben het traditionele echografiesysteem met succes geminiaturiseerd om een oplossing te creëren die zowel betaalbaar als toegankelijk is voor aanstaande gezinnen’.

Het apparaat zal aanstaande moeders een snelle reactie geven, en bespaart het ziekenfonds Clalit geld, omdat overbezorgde moeders zich niet naar de Eerste Hulp of de dokter haasten, wanneer de symptomen waarover ze zich zorgen maken gewoon normale kenmerken van de zwangerschap zijn.

Het PulseNmore apparaat wordt aangesloten op een smartphone en leidt de moeder door het proces van scannen, terwijl ze het apparaat over haar buik beweegt. De echobeelden worden vervolgens doorgestuurd naar medisch personeel, die de echoscopiën op afstand off-line of in real time bekijken. De arts of echoscopist kan de ouders dan geruststellen dat alles in orde is, of hen, indien nodig, instrueren over de juiste vervolgstappen.

‘Artsen van het ziekenfonds Clalit (dat ook ziekenhuizen beheert) hebben in onze eerste studie met PulseNmore meer dan 1300 zelfscans bekeken en zagen in 95% van de scans duidelijk foetale hartactiviteit, beweging en vruchtwater. We zijn ervan overtuigd dat het apparaat van PulseNmore onze zorgprofessionals zal onder­steunen tijdens Covid-19 en daarna, terwijl het de zwangerschapservaring en de tevredenheid van onze leden zal verbeteren’, aldus Leor Wolff, hoofd eHealth van Clalit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.