Discussie over behandeling Saeb Erekat in Israël

De Palestijnse onderhandelaar en PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat wordt al enkele dagen behandeld in het Israëlische Hadassah ziekenhuis, zoals we gisteren meldden. Dit leidde tot een debat in de media: moet Israël zijn vijanden helpen en behandelen?

Door Aviel Schneider |

De 65-jarige Palestijn uit Jericho werd twee weken geleden ziek met Corona. Toen zijn gezondheid dramatisch verslechterde, besloot zijn familie Erekat onmiddellijk naar Jeruzalem te brengen en niet naar een Palestijns of Jordaans ziekenhuis.

Intussen behandelen de Israëlische artsen Erekat, wiens immuunsysteem drie jaar geleden ernstig werd aangetast door zijn longtransplantatie. In het Israëlische universitaire ziekenhuis in Jeruzalem wordt hij onder algehele verdoving kunst­matig beademd vanwege adem­halings­problemen. Zijn familie en de Palestijnse regering worden regelmatig geïnformeerd over zijn toestand.

‘Dit is absolute waanzin’, benadrukte de religieuze journalist Kalman Liebeskind herhaaldelijk in zijn krant Ma’ ariv. ‘Het is dwaas, dat we iemand behandelen die op andere dagen direct of indirect oproept tot het doden van Joden. Iemand in de regering moet hier een einde aan maken.’

Op Radio FM103 sprak Bezalel Smotrich, een religieus Knessetlid, zich ook uit tegen het gedrag van Israël: ‘Het is niet moreel verantwoord om een terrorist te behandelen. Ik heb er een probleem mee dat sommige van mijn broeders en zusters in de Staat Israël hun morele ideeën en hun verstand hebben verloren. Alleen het feit dat sommigen denken dat het moreel is om een vijand te behandelen is niet moreel.’

Familieleden van terreurslachtoffers protesteren voor het Hadassah Ein-Kerem ziekenhuis in Jeruzalem tegen de medische behandeling van Saeb Erekat. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

In de visie van religieuze Joden is de zogenaamde liefde voor vijanden een christelijk gebod, en daarom zijn ze er fundamenteel tegen. De beweging Im Tirzoe (Indien Jullie Willen) ziet dit ook als een schande. ‘Het is onbegrijpelijk dat Israël aan een terroristische en corrupte Palestijnse politicus zoals Erekat, die de BDS-beweging wereld­wijd tegen Israël heeft opgehitst, een VIP-dienst in het Israëlische zieken­huis aanbiedt. Waarom moeten de Israëlische burgers, die nu zelf in een economische en sociale crisis verkeren, de medische behandeling financieren van degenen die hun hele leven zich inspannen om hen te doden,? Israël wil een humanitair gebaar maken, laat de PA ervoor betalen.’

Aan de andere kant wordt het Israëlische gebaar nog steeds door veel Israëli’s geprezen. Israël is daarmee een voorbeeld, ook als het geen uitwerking heeft onder zijn vijanden. Andere kranten zoals Ha’ aretz en Yediot Achronot zien het als een humane daad van Israël, die niet alleen belangrijk, maar ook menselijk is. De Israëlische artsen in het Jeruzalemse ziekenhuis behandelen de secretaris van de PLO en staan in nauw contact met zijn familie en de autoriteit van de PA in Ramallah. Daarnaast staan de Israëlische artsen in contact met andere medische professionals wereldwijd om het leven van de Palestijnen te redden.

Medewerkers van de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat in het Hadassah Ein-Kerem-ziekenhuis in Jeruzalem. (Foto:
Olivier Fitoussi/Flash90)

In de Palestijnse gebieden wordt de behandeling van Erekat in de Israëlische kliniek echter, net als in de Gazastrook, niet positief beoordeeld. Als de Israëlische artsen Erekat niet kunnen redden en hij sterft in de kliniek in Jeruzalem, dan zal men Israël verwijten dat men Erekat heeft gedood.

Hoe je het ook bekijkt en beoordeelt, Israël heeft zijn vijanden altijd geholpen in tijden van nood, al generaties lang. Erekat is niet de eerste en niet de laatste Palestijn die door Israëli’s wordt behandeld. Ter herinnering: het Joodse volk is minder toegewijd aan het christelijke gebod van de liefde voor vijanden in het Nieuwe Testament. Maar Israël en het Joodse volk gedragen zich vaak meer christelijk dan christelijke naties, zoals in dit geval. En niet iedereen kan dit begrijpen en ook niet iedereen wil het uitvoeren, want dit is vanuit de Joodse denkwijze een christelijk gebod en dus vreemd voor joden. Maar toch gedragen Joden zich vaak barmhartiger tegenover hun vijanden, want Jezus was tenslotte ook een Jood. Dit gen zit waarschijnlijk gewoon in het Joodse DNA.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.