De stap maakt deel uit van de strategie van Arcos Dorados, de grootste franchisenemer van McDonald’s ter wereld, die restaurants uitbaat in Latijns-Amerika, om plastic producten te vervangen door materialen die milieuvervuiling voorkomen.
De vervangende grondstof voor plastic is een uniek octrooi van de cleantech-startup UBQ Materials, met een fabriek in Kibboetz Tze’elim in de Negev en een hoofdkantoor in Tel Aviv. De fabriek heeft een technologie ontwikkeld, die allerlei soorten afval verwerkt, waaronder organisch afval, papier, allerlei soorten plastic en nog veel meer. Die worden ontleedt tot moleculaire componenten en daaruit wordt een innovatieve grondstof samengesteld, die wordt gebruikt voor de productie van auto-onderdelen, plaatmateriaal, busjes en een hele reeks andere producten.
De 18.000 nieuwe dienbladen zullen naast het bekende McDonald’s-logo ook het UBQ-logo dragen en de oude plastic dienbladen vervangen. Het project zal van start gaan met restaurants in de Braziliaanse steden Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Brasilia en Manaus in het Amazonegebied.
De bedrijven merken op dat het project voor de vernieuwing van dienbladen slechts het topje van de ijsberg is in hun potentiële samenwerking, en dat zij van plan zijn meer milieuvriendelijke producten voor McDonald’s te ontwikkelen, gebruik makend van de grondstof van UBQ.
Ondernemer Jack ‘Tato’ Bigio, die UBQ Israel heeft opgericht en leidt, zei dat elke ton afval die in de fabriek wordt verwerkt een oplossing betekent voor afval dat anders zou vergaan na tientallen jaren uitstoten van koolstof in de atmosfeer.
De productie van één ton UBQ bespaart de toekomstige uitstoot van 12 ton vervuilende gassen. Naarmate McDonald’s en UBQ meer producten ontwikkelen, kan het netwerk zijn koolstofvoetafdruk verkleinen en zelfs neutraliseren.
UBQ in Nederland
Een team van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven heeft vorig jaar een ‘zero-waste’ auto gebouwd, gemaakt van materiaal van UBQ. Het chassis van Luca is samengesteld uit vlas, gerecycled polyethyleentereftalaat (PET) en polypropyleen (PP) die rechtstreeks uit de oceaan komen, en de voor- en achterkant van het chassis zijn gemaakt van een buizenframe van gerecycled aluminium, bericht UBQ.
UBQ heeft vorig jaar september zijn plan bekend gemaakt, om in Nederland een fabriek te vestigen, die jaarlijks 70.000 ton UBQ-materiaal kan produceren uit huishoudelijk afval.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.