Deze maand tweede explosie verwacht in Libanon

Terwijl Libanon na de mega-explosie nog bloedt en zijn wonden likt, reddingsdiensten onder het puin naar mensen zoeken, en onderzoekers nog proberen te ontcijferen wat daar is gebeurd, kan op de 18e van deze maand een andere explosie Libanon treffen.

Door Edy Cohen |

Dit zal geen explosie van chemicaliën en verbrijzeld glas zijn. Dit zal eerder een juridische, politieke explosie zijn, die een vuur kan ontsteken onder de gehele Libanese bevolking (die van nature al gespannen is).

Ik heb het over de langverwachte beslissing van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat een uitspraak zal doen over de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri (foto), die de vader was van Sa’ad Hariri, die tot januari van dit jaar premier was. Die moord explodeerde in het Libanese bewustzijn op 14 februari 2005 in Beiroet, niet ver van de vorige week verwoeste haven.

De beslissing van de rechtbank zou afgelopen vrijdag worden gepubliceerd, maar omdat iedereen bezig was met de explosie en de noodsituatie waarin Libanon zich bevond, werd het vonnis in dit beroemde proces, dat ongeveer elf jaar heeft geduurd, uitgesteld.

Zoals gezegd heeft het gerechtelijke administratie vrijdag medegedeeld, dat vonnis werd uitgesteld:
‘Het Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) heeft de uitspraak van het vonnis in de Ayyash et al. zaak, gepland voor vrijdag 7 augustus 2020, uitgesteld. Dit uit respect voor de talloze slachtoffers van de verwoestende explosie die Beiroet op 4 augustus schokte, en de drie dagen durende openbare rouw in Libanon. De Proceskamer zal het vonnis uitspreken op dinsdag 18 augustus 2020 om 11.00 uur (CET)’.

Het proces wordt geacht te beslissen over de betrokkenheid van vijf personen, van wie er inmiddels één is overleden. Mustafa Badr a-Din, een senior Hezbollah figuur, werd vier jaar geleden gedood. Volgens de Israëlische versie van de gebeurtenissen zat Hezbollah zeker achter de dood van Hariri. De STL legt uit:

‘De vier beschuldigden die voor deze aanval terechtstaan bij het Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) zijn Salim Jamil Ayyash, Hassan Habib Merhi, Hussein Hassan Oneissi en Assad Hassan Sabra. Zij worden beschuldigd van samenzwering tot het plegen van een terroristische daad, opzettelijke doodslag, poging tot opzettelijke doodslag en andere gerela­teerde aanklachten, en worden bij verstek berecht’.

Salim Jamil Ayash was het hoofd van het team dat de moord heeft gepland en uitgevoerd. De andere verdachten waren zijn helpers. De Libanese media berichtten over de vier verdachten:

  • Ze behoren tot Hezbollah;
  • Ze zijn ondergedoken;
  • Ze krijgen bescherming van de terreurorganisatie Hezbollah.
  • Hezbollah weigert hen uit te leveren of te vervolgen in Libanon.

Het is niet duidelijk wat het vonnis zal zijn. Zal de rechtbank Hezbollah beschuldigen van de moord op Hariri? Of zullen ze alleen de bovengenoemde verdachten de schuld geven? Zullen ze deze mensen en het Assad-regime de schuld geven van het samenzweren en uitvoeren van de misdaad?

Er hangen nog steeds veel vragen in de lucht rond dit proces. En als er inderdaad een vonnis en een beslissing is, zal Libanon de verdachten dan uitleveren? We weten allemaal dat Libanon niet in staat is de confrontatie met Hezbollah aan te gaan en dat deze laatste het land in zijn greep heeft.

In afwachting van het explosieve vonnis over de moord op Hariri zijn er in Libanon stemmen opgaan om een internationaal onderzoek in te stellen naar de mega-explosie die onlangs heeft plaatsgevonden. Geen enkele Libanees gelooft dat de Staat het gezag of de eerlijkheid heeft om een professioneel onderzoek uit te voeren zonder druk van Hezbollah.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.