Deskundigen zeggen dat Israël voorzichtig moet zijn met Rusland

“Rusland wil Israël laten zien: ‘Als je één verkeerde beweging maakt, kunnen we dingen met je doen. We hebben invloed.”

Door David Isaac |
De Russische president Vladimir Poetin. (Foto: Fotograaf RM/Shutterstock)

De spanningen tussen Rusland en Israël zijn de afgelopen dagen opgelopen nu Moskou klaar lijkt te staan om de “ontbinding” af te dwingen van de activiteiten van het Joods Agentschap voor Israël in het land. Een Israëlische delegatie die bereid is om naar Moskou te gaan om de kwestie op te lossen, wacht op Russische visa, zelfs nu de Israëlische premier Yair Lapid zijn regering heeft geïnstrueerd om een reeks tegenmaatregelen voor te bereiden, mocht Rusland zijn dreigement doorzetten.

“De Joodse gemeenschap in Rusland is diep verbonden met Israël,” zei Lapid in een bijeenkomst op 21 juli met vertegenwoordigers van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Veiligheidsraad. “We zullen via diplomatieke kanalen blijven handelen, zodat de belangrijke activiteit van het Joods Agentschap niet zal ophouden.”

Volgens een bericht van het Russische persagentschap Interfax, heeft de Basmanny District Court in Moskou een verzoek ontvangen van het Russische Ministerie van Justitie om het Joods Agentschap te sluiten. De rechtbank zou de zaak op 28 juli behandelen.

Hoewel Interfax geen verklaring gaf voor de beslissing, meldde Associated Press dat het Ministerie van Justitie het agentschap ervan beschuldigde de privacywetten te schenden door de persoonlijke gegevens te verzamelen van mensen die naar Israël willen emigreren.

Generaal-Majoor Amos Gilad, voormalig hoofd van het Politiek Militair Bureau van het Israëlische Ministerie van Defensie, vertelde JNS dat Jeruzalem voorzichtig moet zijn en moet vermijden harde uitspraken te doen tegen Rusland die de situatie zouden kunnen aanwakkeren. Gilad beschreef bijvoorbeeld als “niet behulpzaam” de waarschuwing van Lapid op zondag dat de sluiting van het Joods Agentschap in Rusland een “ernstige impact” zou kunnen hebben op de bilaterale betrekkingen met Moskou.

“Ik ben altijd tegen dreigementen die niet worden gedekt door concrete actie,” zei hij. “Ook zijn de Russen niet zo onder de indruk van dreigementen. Ze laten zich niet afschrikken door de Verenigde Staten en West-Europeanen. Kan Israël dat beter?”

Hij drong erop aan dat de kwestie moet worden opgelost door “geheime diplomatie op basis van gemeenschappelijke belangen.”

Gilad, momenteel uitvoerend directeur van het Instituut voor Beleid en Strategie (IPS) aan de Reichman Universiteit in Herzliya, is niet verrast door de huidige koers van Rusland, en merkte op dat de Russische president Vladimir Poetin er geen geheim van heeft gemaakt dat hij al lang gekant is tegen Joodse emigratie.

“Poetin kijkt ongunstig aan tegen aliyah omdat hij Joden als een elitebevolking beschouwt,” zei Gilad.

Gilad speculeerde alleen over de “onmiddellijke redenen” die aan de acties van Rusland ten grondslag liggen, terwijl hij de mogelijkheid erkende dat de heersende verklaring de juiste kan zijn: namelijk dat Moskou het standpunt van Israël over de oorlog met Oekraïne afkeurt.

Israël heeft geprobeerd in dit opzicht een dunne lijn te volgen en heeft ervan afgezien Kiev wapens te leveren, hoewel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky herhaaldelijk om dergelijk materieel heeft verzocht. Jeruzalem heeft evenmin sancties tegen Rusland ingesteld.

Aan de andere kant is de scherpste kritiek op de Russische invasie wellicht afkomstig van Lapid, die als minister van Buitenlandse Zaken Moskou beschuldigde van het begaan van “oorlogsmisdaden”.

Anna Geifman, een senior onderzoeker aan het departement politieke wetenschappen van de Bar-Ilan Universiteit, vertelde JNS dat Poetin zowel Israël wil straffen voor het schijnbaar aan de kant van het Westen staan, als Jeruzalem wil afschrikken om extra stappen te ondernemen ter ondersteuning van Kiev.

“Rusland wil Israël laten zien dat, ‘Als je één verkeerde beweging maakt, kunnen we dingen met je doen. We hebben pressiemiddelen”, zei ze.

Niettemin karakteriseerde ze het besluit van Rusland om het Joodse Agentschap als doelwit te nemen als zelfvernietigend. “Ik denk dat het hen schaadt omdat ze een andere verbinding verliezen,” zei Geifman. “Als ze de zaken nog meer willen verknoeien, dan is dat hun goed recht.”

Ze merkte echter op dat Israël weinig opties heeft om Rusland te stoppen: “Wij kunnen niet veel doen. Het is hun land,” zei ze.

“Veel ernstiger is het als Rusland zou besluiten op te treden tegen Israël in Syrië,” voegde Geifman eraan toe. “We moeten heel voorzichtig zijn met Rusland omdat we daar moeten opereren. Het is een militaire kwestie. We moeten ervoor zorgen dat we door kunnen gaan met het vernietigen van Iraanse wapentransporten.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox