Demonstraties tegen Fatach na dood criticus Banat

In de Palestijnse gebieden zijn hevige protesten uitgebroken, ditmaal naar aanleiding van de dood van de Palestijnse activist Nizar Banat. Deze werd donderdag­middag in Hebron door Palestijnse veiligheids­agenten gearres­teerd, met stokken geslagen en met pepperspray bespoten en in zijn ondergoed in een politievoertuig meegenomen, zonder zijn familie over de bestemming te informeren.

Door Redactie Israel Today |

Volgens de goeverneur van Hebron verslechterde zijn gezondheid tijdens zijn hechtenis en werd hij naar het ziekenhuis van Hebron vervoerd, waar hij dood werd verklaard.


Protesten in Ramallah.

Banat was een belangrijk criticus van de corrupte Fatah-regering in Ramallah en verspreidde het ware beeld over de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op de sociale media. Zijn Facebook-pagina telde 114.000 volgers. Hij was kandidaat bij de (uitgestelde) Palestijnse verkie­zingen op de lijst Vrijheid en waardigheid


Zijn familie bewaart het lichaam van Banat in een gekoelde vrachtwagen buiten hun huis in Hebron, totdat de moordenaars in Ramallah voor het gerecht worden gebracht.

Ook in andere Palestijnse steden op de Westbank waren er deze vrijdag protesten. ‘Het PLO-regime is het echte veroveringsregime’, zeiden de Palestijnen. Bij de demonstraties werden posters meegedragen, waarop het gezicht van Machmoud Abbas was doorgekruist.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.