Demonstranten: ‘Trump is weg, Bibi zal volgen’

Ze lijken geen verkie­zingen te kunnen winnen, maar links Israël is vastbesloten om premier Benjamin Netanyahu op een andere manier te verjagen. En ze hopen dat de kenne­lijke neder­laag van Donald Trump in de Ameri­kaanse presidents­verkie­zingen hun zaak zal helpen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Donald Trump en Benjamin Netanyahu in gelukkiger dagen. (Foto:Yonatan Sindel/Flash90)

Recente onderzoeken lieten zien, dat een sterke meerderheid van 63,3 procent van de Israëli’s op Trump zou hebben gestemd als ze de mogelijkheid hadden. Luidruchtig verzet tegen Trump komt van dezelfde minderheid van Israëli’s die elk weekeinde de straat op gaan om te eisen dat Netanyahu zijn functie neerlegt.

En zaterdagavond klonk hun stem op het hoogste volume, nadat alle grote Amerikaanse media Joe Biden tot winnaar van de verkiezingen uitriepen.
‘Trump Down, Bibi tot Go'(Trump is weg, Bibi zal volgen), klonk het op een bijeenkomst van linkse Israëli’s buiten de Ameri­kaanse ambassade in Tel Aviv.

Omkering van het lot?
Terwijl de linkse Israëli’s verheugd waren, was er misschien niemand gelukkiger met de ondergang van Trump dan de Palestijnse Autoriteit.

Het dagblad Israel Hayom citeerde de Palestijnse topambtenaar Nabil Sha’ath, die zei dat de Palestijnen zouden eisen dat Biden de zogenoemde ‘Deal van de Eeuw’ van tafel zou halen.

En de Palestijnen dringen er niet alleen op aan dat de VS het plan van Trump niet langer als basis voor onderhandelingen zal gebruiken. Ze willen dat het Witte Huis van Biden die delen van het plan, die al zijn uitgevoerd – zoals de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël – terugdraait. Volgens Sha’ath verwachten de Palestijnen dat Biden de Amerikaanse ambassade terugbrengt naar Tel Aviv.

Wat is het standpunt van Biden?
Joe Biden is een democraat van de oude school, en geen vreemde in de kwestie Israël. Hij wordt al lange tijd door de Israëli’s als een van de traditionele pro-Israël Democraten beschouwd, waartoe ook Bill en Hillary Clinton behoren.

Maar wegens recente veranderingen in de Demo­cratische Partij, bestaat er bezorgdheid dat Biden, wanneer hij in het Witte Huis zit, naar de extreme randen van het partijbeleid ten opzichte van Israël kan worden gesleept.

De Israëlische kabinetsminister Tzachi Hanegbi waarschuwde vorige week, dat als Biden zou terugkeren naar het beleid van Barack Obama, of nog verder naar links zou opschuiven, een gewapend conflict tussen Israël en Iran het resultaat kan zijn. In hetzelfde bericht werd opgemerkt dat ook Egypte zich zorgen maakt over een terugkeer van het beleid van Obama dat de islamisten in het hele Midden-Oosten alleen maar heeft versterkt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.