LedenDemocratie? Niet echt

Met al het gepraat over democratie in “gevaar” in zowel Israël als de VS, is het vreemd, zo niet ronduit hypocriet, dat iedereen erop gebrand is een niet-democratische Palestijnse staat te creëren.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: democratie

Is democratie echt zo heilig voor deskundigen en politici? Nu de verkiezingen in zowel Israël als de VS voor de deur staan, zijn degenen wier partijen op een nederlaag afstevenen, drukdoende om luidkeels de dreigende ondergang van de democratie te betreuren. En toch hebben ze er geen moeite mee om aan te dringen op de oprichting van een nieuwe staat in het Midden-Oosten waarvan iedereen weet dat die allesbehalve democratisch zal zijn.

Een van de kernideeën van het vredesproces in het Midden-Oosten was dat de Palestijnse staat die naast Israël zou ontstaan, een echte democratie naar westers model zou zijn.

Geen van de mondiale vredesmakelaars kon legitiem de geboorte steunen van de zoveelste dictatuur in het Midden-Oosten, of van een pseudo-democratie waar alleen verkiezingen worden gehouden wanneer het de rijken en machtigen uitkomt, en waar verschillende gewapende groepen met geweld om stemmen strijden.

Maar dat is precies wat de Palestijnse Autoriteit is geworden.

De in het “Oslo”-vredesproces ingebouwde overgangsperiode was bedoeld om de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie