Delegaties van VS en Israël op bezoek in Bahrein

Vorige week zwaaide premier Benjamin Netanyahu zichzelf lof toe voor zijn rol bij een ‘warme vrede’ met de Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat in tegenstelling tot het koude karakter van de betrekkingen tussen Israël en zijn twee andere Arabische vredespartners, Jordanië en Egypte.

Door Redactie Israel Today |

Sterker nog, er is vanuit Jordanië of Egypte nooit veel enthousiasme geweest over vrede met Israël. In feite is vaak het tegenovergestelde het geval: de mainstream media en hoge ambtenaren in beide landen spreken in minachtende bewoordingen over de normalisering van de Joodse Staat.

Dat is anders bij de VAE en Bahrein. De Emiraten hebben al laten horen dat zij enthousiast zijn over de nieuwe overeenkomst met Israël, en maandag was Bahrein aan de beurt toen een gezamenlijke Amerikaans-Israëlische delegatie uit Tel Aviv opsteeg voor hun historische vlucht naar Manama.

De Israëlische delegatie werd opnieuw geleid door de Nationale Veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL)

Betrekkingen aanknopen
De Israëlische delegatie zal een aantal bijeenkomsten hebben met hun Bahreinse tegenhangers en een gezamenlijk communiqué ondertekenen, waarmee officieel diplomatieke banden tussen de twee naties worden aangeknoopt.

De openstaande agendapunten waren:
♦ Wederzijdse opening van ambassades;
♦ Het opzetten van een visumregeling voor toeristen en zakenmensen;
♦ Samenwerking op het gebied van de landbouw.

Enkele uren voor het vertrek van de delegatie uit Tel Aviv, twitterde de ambassadeur van Bahrein in Washington, Abdulla R. Al-Khalifa over deze ‘historische dag’ en nam in zijn post de hashtag #warmpeace op.

De Israëlische helft van de delegatie zou zondagavond naar Israël terugkeren, terwijl de Amerikanen verder zouden gaan naar de VAE voor verdere gesprekken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.