Delegatie uit van Bahrein op bezoek in Israël

Afgelopen woensdagochtend arriveerde op de luchthaven Ben-Goerion een delegatie uit Bahrein onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif Al-Zayani.

Door Michael Selutin |

De delegatie uit de Golfstaat werd welkom geheten door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenasi. Op dezelfde dag landde ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, in Israël. In de namiddag hebben besprekingen plaatsgevonden, waaraan ook premier Netanyahu deelnam.

In een persbericht dat ‘s avonds werd uitgegeven berichtte de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Abdullatif al-Zayani: ‘De situatie in het Midden-Oosten is de afgelopen vier jaar gewijzigd, en de dynamiek is veranderd. We zijn er zeker van, dat de VS er belang bij heeft dat er een veilige en stabiele regio voor iedereen tot stand wordt gebracht, en we hopen dat Iran zich hiervan bewust is en haar verantwoordelijkheid neemt door hieraan bij te dragen.’

Hij benadrukte, dat elke nieuwe overeenkomst met Iran niet alleen betrekking zal hebben op haar nucleaire programma, maar ook met haar opstelling in de regio en haar programma voor ballistische raketten. Hij voegde eraan toe dat Bahrein in overleg is met Israël en zijn Golfpartners over de vraag hoe het verder moet met de kwestie-Iran.

De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein toonde zich in zijn toespraak tot de journalisten zeer optimistisch. ‘In slechts twee maanden tijd hebben Jeruzalem en Manama aanzienlijke vooruitgang geboekt op de weg naar een stabielere regio op basis van vrede, dialoog en begrip’, aldus de Bahreinse topdiplomaat.

‘We laten zien wat er mogelijk is, schetsen een positief doel en scheppen een nieuw optimisme voor de toekomst van het Midden-Oosten’, voegde hij eraan toe.

‘Ik verheug me erop om verder te kunnen bouwen aan deze historische vooruitgang en ik ben ervan overtuigd dat we de kans hebben om samenwerking, tolerantie, gemeenschappelijke doelen en vertrouwen op te bouwen – niet alleen tussen onze beide landen, maar tussen alle kinderen van Abraham. Laten we daarbij werken aan een duurzame vrede, die een veilig, stabiel en welvarend Midden-Oosten voor al zijn volkeren garandeert. Onze regio verdient niets minder,’ concludeerde hij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.