Defensie: Yahalom strijd tegen ondergrondse dreiging

De Yahalom-eenheid behoort tot het ingenieurs­corps van het Israëlische leger, en is gespecialiseerd in de technische kennis van bijvoorbeeld de aanvals­tunnels vanuit Gaza en Libanon. Enkele dagen geleden ontdekte deze een nieuwe tunnel nabij de Gazastrook.

Door Redactie Israeltoday.nl |


Benadering van de route van de ontdekte tunnel.

Lt. kolonel Jonathan Conricus, een militaire woordvoerder, zei dat de tunnel onder Israëlisch grondgebied kwam, maar nog geen uitgang had en geen bedreiging was voor de nabijgelegen Israëlische gemeenschappen. Hij zei dat de troepen de tunnel ‘neutraliseren’.

Conricus zei dat de tunnel werd ontdekt door sensoren, die waren gemonteerd op een onder­grondse barrière die langs de 55-kilometer lange grens werd gebouwd. Deze barrière zou tegen maart voltooid moeten zijn. Het is de eerste dergelijke tunnel die in meer dan een jaar wordt ontdekt.

Conricus zei dat het nog niet duidelijk was of de tunnel door Hamas of door een andere groep werd gebouwd, maar dat er een aanzienlijke financiële investering voor nodig zou zijn geweest. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor alle aanvallen vanuit Gaza. Er is nog geen commentaar van Hamas gekomen.

In en na de laatste Gaza-oorlog wist de Yahalom eenheid twintig tunnels van Hamas op te sporen en te vernietigen. Ook het saboteren van de infra­struc­tuur van de tegen­standers, het neutrali­seren en opruimen van explosieven en het gebruik van dynamiet voor het opblazen van vijandelijke doelen, behoren tot hun taak.


Oefenen in een tunnelbuis.


Waar het werk voor mensen te gevaarlijk is, wordt een robotkar ingezet.

Vorig jaar plaatsten we twee video’s over het werk van deze gespecialiseerde eenheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.