Defensie: Wat gebeurt er toch allemaal in Iran?

Begin juni onderstreepte premier Netanyahu, dat zelfs de relatie met de Verenigde Staten (die met Iran onderhandelt over hervatting van de nucleaire overeenkomst, die Iran al ver heeft overschreden), Israël er niet van zal weerhouden de Iraanse bedreiging te bestrijden.

Door Redactie Israeltoday.nl |

In een toespraak bij een ceremonie voor David Barnea, de nieuwe chef van Israëls inlichtingen­dienst Mossad, zei hij ‘Indien we geen keus hebben (en ik hoop dat dit niet gebeurt) tussen wrijving met onze grote vriend de Verenigde Staten en het elimineren van een existentiële bedreiging, dan wint het elimineren van een existentiële bedreiging’.

In zijn toespraak nam de nieuwe Mossad-chef Barnea geen blad voor de mond wat Iran betreft en zinspeelde hij op mogelijke toekomstige moorden op Iraanse kernwetenschappers en aanvallen op Iraanse kerninstallaties.

Iran heeft in de afgelopen jaren al regelmatig te maken gehad met allerhande tegenslagen, die mogelijk tot zeker het gevolg waren van acties van de Mossad.

In 2010 zorgde de beruchte computerworm Stuxnet, ontwikkeld door de VS en Israël, voor het ernstig beschadigen van een groot aantal Iraanse gascentrifuges, wat het atoomprogramma ernstig vertraagde.

In januari 2018 stal een groep Mossad-agenten in het nachtelijk duister 110.000 geclassificeerde documenten en DVD’s over het Iraanse nucleaire programma uit een opslagplaats in Teheran en smokkelde die het land uit.

In februari 2020 slaagde Iran er niet in, een communi­catie­satelliet in een baan om de aarde te brengen. Diezelfde dag liet premier Benjamin Netanyahu door­schemeren dat Israël daar misschien iets mee te maken had.

In juli 2020 was er een mysterieuze ontploffing in een geheime Iraanse faciliteit in Khojir, twintig kilometer ten oosten van Teheran. Volgens een Amerikaanse expert werden daar ballistische lange­afstands­raketten ontwikkeld, en zou Israël achter de explosie kunnen zitten. De Mossad krijgt waarschijnlijk hulp van ontevreden Iraniërs, die de haat van het regime voor Israël niet delen.

De vele Israëlische luchtaanvallen op de Iraanse militaire opbouw in Syrië, en op het transport van Iraanse wapens naar Hezbollah in Libanon, zijn eigenlijk al routine geworden.

Het doodschieten van de zwaar bewaakte Iraanse atoomgeleerde Mohsen Fakhrizadeh op 27 november 2020 door een team van 20 Israëli’s en Iraniërs was een huzarenstukje van de Mossad, en verlengde de tijd die Iran nodig zou hebben om een bom te maken met enkele jaren.

Iran en Israël lijken in een niet-verklaarde oorlog met elkaar te zijn, concludeerde Yochanan Visser onlangs. Kijk maar naar een paar recente gebeurtenissen:
• Een Iraans schip loosde stookolie voor de Israëlisch kust, wat een ernstige vervuiling met teer veroorzaakte.
• Een dag na de feestelijke in gebruikname van nieuwe snelle IR9 centrifuges, en terwijl de Amerikaanse president tracht het nucleaire akkoord met Teheran nieuw leven in te blazen, blies op 11 april een op afstand bediende bom het elektrische systeem op. Hierdoor rammelden de centrifuges uit elkaar.

• Een Iraanse fabriek van killer drones (zichzelf opblazende onbemande vliegtuigjes) ontploft, enkele dagen nadat Israël er een neerschiet tijdens de Gaza-oorlog.

• Regelmatig worden beschietingen van Israëlische en Iraanse schepen gemeld, met meestal alleen materiële schade. Iraanse olietankers smokkelen olie naar Syrische havens.
• Op 2 juni brak onder onduidelijke omstandigheden brand uit op het Iraanse bevoorradings- en trainings­schip Kharg, het grootste schip van de Iraanse marine. Het schip zonk bij de haven van Jask; de bemanning kon tijdig van boord gaan. Zie de video bovenaan dit artikel.
• Tijdens de Gaza-oorlog werd bij Ashkelon een olietank door een raket van Irans vazal Hamas getroffen en vloog in brand. Op 2 juni brak zomaar brand uit in een Iraanse olieraffinaderij, waardoor dikke zwarte rook boven Teheran hing.
• Iran durfde Israël van niets van dit alles de schuld te geven, aangezien ze zojuist een grote overwinning hadden uitgeroepen via hun bondgenoot Hamas.

Wat de rol van de Mossad in de Iraanse rampen precies is, weten we niet en zullen we niet weten, want Israëls tactiek is te zwijgen en de tegenstander in het onzekere te laten. Misschien is dat ook maar beter.

Zie ook: Iran: Three mysterious explosions devastate country’s infrastructure.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.