Defensie: Vluchtplan-assistenten bereiden acties voor

Gevechtsvliegers van de Israëlische luchtmacht staan in de voorhoede van de militaire activiteit in het noorden en het zuiden, en vliegen vaak delicate missies die in een oogwenk fout kunnen gaan. Maar zij kunnen niet zonder de vluchtplanners op de grond.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Mathias Inbar van i24news geeft ons in deze video een kijkje in de keuken van de relatief onbekende vluchtplan-assistenten, die vanaf de grond werken om ervoor te zorgen dat de piloten thuiskomen. Hun werk is wel belangrijk, maar geniet weinig aanzien. Toch kunnen de piloten van de Israëlische luchtmacht zonder hen de grond niet verlaten

‘Ik begrijp delast op mijn schouders. Zelfs als er een kleine vergissing is, zal het vluchtplan voor het jachtvliegtuig niet perfect zijn’, zegt sergeant D, een vliegassistente van de IAF.

Deze meisjes zijn pas 19 of 20 jaar oud, maar zij zijn degenen die het vliegplan voorbereiden: plattegronden, type doelwit en, cruciaal, hun locatie. Het is meestal geclassificeerde informatie, en die moeten ze voor zichzelf houden.

‘Ik kan mijn vrienden en familie niet vertellen wat ik doe en wat ik aan het voorbereiden ben. Soms is het moeilijk, vooral als ik een bericht op internet zie en ik niet kan zeggen dat ik het eerder wist’, vervolgt sergeant D.

Op de grond houdt deze piloot het hele proces bij, van de voorbereiding van de missie tot het opstijgen. Het is een vitale functie, zeker gezien de recente toename van training en operaties.

‘Met de vliegplan-assistenten verzamelen we de informatie over verschillende missies. Soms moeten we dat heel snel doen. Maar het mag geen negatieve invloed hebben op de juistheid van de gegevens. Kaarten, posities van de doelen, aard van de aan te vallen doelen, hoeveelheid brandstof… alles wat er nodig is voor training of operaties’, zegt luitenant A, een IAF-piloot. Er is geen ruimte voor fouten – zeker niet in de huidige situatie, met de luchtoperaties boven Syrië en de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.