Defensie: Unit 8200, de grote oren van Israël

Binnen het Israëlische leger houdt Unit 8200 zich bezig met het verzamelen van inlichtingen uit communicatie. De afdeling Urim SIGINT Base is in staat alle internet-gerelateerd verkeer te onderscheppen. Dit is met name van belang bij de verdediging tegen Iran.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Unit 8200 (Hebreeuws: ‘Yehida Shmone-Matayim- ‘Eenheid acht-tweehonderd’) is een Israëlische Inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor het verzamelen van signaal-inlichtingen (SIGINT) en het ontcijferen van codes. Zij is ondergeschikt aan Aman, het directoraat van de militaire inlichtingendienst.

De eenheid bestaat voornamelijk uit 18-21-jarigen. Omdat zij jong zijn en slechts enkele jaren dienst verrichten, is de eenheid afhankelijk van het selecteren van rekruten die zich snel kunnen aanpassen en snel kunnen leren. Naschoolse programma’s voor 16- tot 18-jarigen, die computercoderings- en hack-vaardigheden aanleren, zijn hierbij van belang.

Soldaten die bij Unit 8200 hebben gediend, hebben na hun militaire diensttijd veel internationale IT-bedrijven opgericht en daar en in Silicon Valley topfuncties bezet.
Volgens de directeur van de Militaire Wetenschappen van het Royal United Services Institute is ‘Unit 8200 waarschijnlijk de belangrijkste technische inlichtingen­dienst ter wereld en staat hij in alles op gelijke voet met de Amerikaanse National Security Agency, behalve in omvang’.

De belangrijkste signaal­inlichtingen­dienst van de IDF is de Urim SIGINT Base, een onderdeel van eenheid 8200.
Deze werd tientallen jaren geleden opgericht om Intelsat-satellieten te monitoren die internationale telefoon­gesprekken doorsturen, en werd uitgebreid tot maritieme communicatie (Inmarsat), en werd verder uitgebreid om mee te luisteren met de signalen van meer communicatie­satellieten.

Urim is gevestigd in de Negev-woestijn op ongeveer 30 km van Be’er Sheva, een paar kilometer ten noorden van de kibboets van Urim. Totdat er in 2010 artikelen werden gepubliceerd over de basis, was deze niet bekend bij de buitenwereld.

De basis heeft een rij satellietschotels die naar verluidt in staat zijn om telefoongesprekken, e-mails en andere communicatie van overal in het Midden-Oosten, Europa, Afrika en Azië te onderscheppen, evenals antennes die de scheepvaart kunnen volgen. Er zijn ook tal van barakken en operationele gebouwen aan de weg die leidt naar de basis, die wordt beschermd door hoge veiligheidspoorten, hekken en waakhonden.

Er wordt gezegd dat computers in Urim woorden en telefoonnummers van onderschepte telefoon­gesprekken, e-mails, etc. detecteren, die vervolgens worden overgebracht naar het hoofdkwartier van Unit 8200 in Herzliya. Op het hoofdkwartier wordt de informatie vertaald en indien nodig voorgelegd aan het hoofdkwartier van de IDF of aan de Israëlische inlichtingendiensten, zoals de Mossad.

Computer activiteiten
In veel media wordt gemeld, dat Unit 8200 verantwoordelijk was voor het ontstaan van de Stuxnet-computerworm die in 2010 industriële computers, waaronder Iraanse nucleaire installaties, besmetten.

Volgens de New York Times kon men door de hack van de Unit 8200 bij Kaspersky Lab in real time toekijken hoe hackers van de Russische overheid computers over de hele wereld doorzochten naar Amerikaanse inlichtingen­programma’s. Israëli’s die in Kaspersky’s eigen netwerk hadden gehackt, waarschuwden de Verenigde Staten voor het brede Russische binnendringen in Amerikaanse systemen.

Bronnen: Wikipedia, Popflock.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.