Defensie: Steeds meer Arabieren dienen in de IDF

 

Door Redactie Israel Today(.nl) |

Video: Chananya Naftali in gesprek met de Bedoeien moslim Mohammad Kabiya die vrijwillig in de IDF diende. Engels ondertiteld.

Dat Israëlische Arabieren vrijwillig in de IDF mogen dienen is al lang gaande en is al langer bekend. Dat deze groep sterk groeit is wellicht verrassend te noemen. De helft van hen wil in gevechts­een­heden dienen.

In het Israëlische parlement zit een Arabische partij, die geen kans voorbij laat gaan om ‘anti-Israël’ acties te ondernemen. Afgelopen mei waren er hevige rellen in ‘gemengde’ steden in Israël, tussen Arabische en Joodse Israëli’s. Het lijkt wel of het samenleven van beide groepen totaal niet lukt. Toch is dat niet de werkelijkheid.

Dat er Arabische Israëli’s in de IDF dienen weet iedereen die het nieuws in Israël volgt, maar velen denken dat het een heel klein percentage is wat echt dient. Dit percentage blijkt de laatste maanden echter sterk te groeien.

De meeste niet-Joodse militairen werden gevonden bij de Druzen gemeenschap, die voornamelijk in noord-Israël woont. Alleen Joodse en Druzen inwoners zijn dienstplichtig. Als er Arabische militairen dienden, dan waren dit voornamelijk Christenen.

Illustratie. Foto: Issam Rimawi /Flash90)

Nu blijkt echter de groep Islamitische Arabieren die in de IDF dient sterk te groeien. Volgens cijfers van The Jerusalem Post namen in 2020 606 moslims vrijwillig dienst bij de IDF, het jaar ervoor waren dat er 489. De helft van deze vrijwilligers verzoekt in gevechtseenheden te mogen dienen. De IDF heeft een tweede eenheid gevormd voor deze moslims.

De recente oorlog met Gaza, waarbij lokale Israëlische Arabieren ook betrokken waren bij wijd­verspreide verniel­zuchtige rellen, bleek een bij­zondere beproeving voor degenen die een militair uniform dragen. Tijdens het conflict vroegen 20 jonge Israëlische Arabische moslims om vervroegd ontslag uit de IDF vanwege intense druk vanuit de samenleving en de familie. Maar na een gesprek met hun respectievelijke commandanten van de IDF-eenheden besloten 18 van hen te blijven. De andere twee werden op hun verzoek ontslagen.

De IDF stimuleert het dienen van Islamitische Arabieren sterk, want wat is een betere integratie in de samen­leving dan gediend te hebben in het leger? Je kunt er opleidingen volgen, en het zal je kansen op de arbeids­markt later enorm helpen. In Israël heeft een voormalig militair bij een sollicitatie­gesprek altijd een grote streep voor

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.