Defensie: SMASH maakt elke soldaat tot scherpschutter

Met behulp van complexe algoritmen kan een soldaat met het vizier SMASH 2000 het doel vastleggen waarop hij richt, waarna hij de trekker overhaalt. Het systeem wordt door Amerikaanse Special Forces in Syrië getest tegen ISIS.

Door Redactie Israel Today |

Het op een geweer gemonteerde richtsysteem SMASH 2000, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Sharp Shooter, kan een bewegende drone als doel vastleggen en deze halverwege de vlucht neerschieten, bericht World Israel News

Op deze in mei 2000 genomen foto is een Amerikaanse militair te zien op een schietbaan in het At Tarif garnizoen in Syrië, door het optisch systeem van zijn M4A1 geweer kijkend naar, en schietend op, doosjes die onder kleine drones hangen.

ISIS-troepen hebben met succes de snel bewegende drones, gemakkelijk en goedkoop gekocht op de civiele markt, gebruikt om in zowel Irak als Syrië coalitie­troepen te bombarderen. Omdat ze zo snel en klein zijn, hebben zelfs ervaren sluipschutters moeite om ze te raken.

Door gebruik te maken van een geavanceerde camera en een laser-afstandsmeter samen met geavanceerde algoritmen, die de volgende bewegingen van de drone kunnen berekenen, kan de SMASH 2000 het doelwit tot op 120 meter afstand vastleggen. De software kan zelfs rekening houden met elke toevallige beweging van de schutter tijdens het richten van zijn wapen. Het heeft ook een ‘vergrendelde’ modus, waarbij het systeem alleen zal vuren als het wapen correct op het doel is gericht. Het systeem zorgt niet alleen voor nauwkeurigheid, het kan ook zowel medesoldaten als burgers beschermen tegen ongelukken met ‘vriendschappelijk vuur’.

Het in de kibboetz Yagoer gevestigde bedrijf Smart Shooter heeft in 2019 tientallen van zijn richtsystemen verkocht aan het Amerikaanse leger. Dit was de eerste keer dat het bedrijf wist dat zijn klanten het in Syrië gebruikten.
‘We zijn er trots op, dat de Amerikaanse strijdkrachten de prestaties van het systeem waarderen. We zijn trots op al onze producten, die meewerken aan verhoogde overlevingskansen en veiligheid voor de Amerikaanse en Israëlische strijdkrachten.’

De R&D-afdeling van het Israëlische Ministerie van Defensie werkte nauw samen met Smart Shooter bij de ontwikkeling van het SMASH-systeem, dat de IDF Dagger noemde. Na een reeks succesvolle tests, begin 2019, bestelde het Israëlische ministerie van Defensie een eerste reeks van 2.000 richtsystemen.

Het Nederlandse leger heeft in oktober 2020 in ‘t Harde een test met SMASH uitgevoerd, waaraan leger, luchtmacht en marine meededen. Vanaf afstanden tot 150 meter werden drones neergeschoten met een Colt 5.56 geweer. De test slaagde, en alle drones werden uit de lucht geschoten:

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.