Defensie: Militairen klagen Breaking the Silence aan

De Israëlische organisatie ‘Breaking the Silence’ (Doorbreek de Stilte) die vermeende misstanden van het Israëlische leger (IDF) aankaart en aan het publiek bekend maakt, wordt nu zelf aangeklaagd.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Poster in Hebron van Im Tirzoe, die de leugens van Breaking the Silence aan de kaak stelt.

Twee IDF-soldaten klagen nu een medesoldaat aan die met hen in dezelfde tank diende, nadat hij een valse getuigenis had afgelegd aan Breaking the Silence en zijn medesoldaten ervan beschuldigde, deel te hebben genomen aan willekeurig vuren op onschuldige burgers tijdens Operatie Protective Edge in Gaza in 2014. Opmerkelijk is, dat een tank alleen functioneert wanneer alle bemaningsleden samenwerken; de aangeklaagde soldaat zou dus even schuldig zijn aan oorlogs­misdaden als zijn collega’s.

Advocaat Tzur Polk, die fungeert als juridisch adviseur van de organisatie ‘Ad Kan’ (Tot Hier), een organisatie die IDF soldaten juridisch bijstaat, heeft de klacht opgesteld. In de klacht schrijft hij: ‘In 2014 kwam de IDF de Gazastrook binnen als onderdeel van Operatie Protective Edge, nadat drie tieners waren ontvoerd en raketten op Israël waren afgevuurd. Soldaten brachten hun leven in gevaar en velen kwamen om of raakten gewond.

Vijf maanden later ontdekten ze een boek ‘How we Fought in Gaza’ (Hoe wij vochten in Gaza), gepubliceerd door Breaking the Silence, dat verklaringen bevat van 111 soldaten met een tiental bijzonder schandalige beweringen over wat de soldaten zouden hebben gedaan. Zoals de bewering, dat de soldaten een weddenschap deden over wie van de grootste afstand een motorrijder kon raken.

Het was op dat basis van die verklaringen dat Breaking the Silence een campagne over de hele wereld voerde, waarin de staat Israël en de IDF werden voorgesteld als daders van oorlogsmisdaden.

Polk vertelde: ‘De organisatie Ad Kan heeft er eerder op gewezen, dat Breaking the Silence niet zorgvuldig is met het verifiëren van beweringen en wilde beschuldigingen publiceert. Nadat deze beschuldigingen waren geuit, werd de goede naam van de militairen aangetast en legde de militaire politie de beschuldigingen aan hen voor.’
‘De militaire politie legde de soldaten getuigenissen voor uit video’s op de website van Breaking the Silence en vroeg de soldaten om commentaar. Alle zaken werden gesloten en de soldaten bleken onschuldig te zijn aan de beschuldigingen, benadrukt Polk.

De rechtszaak, waarin een schadevergoeding van 2,6 miljoen NIS wordt geëist van Breaking the Silence, werd eind januari ingediend bij de Central District Court in Lod door advocaat Ron Lewintal, voorzitter van de tucht­commissie bij de Israëlische Orde van Advocaten, en door advocaat. Tzur Falk, woordvoerder namens ‘Ad Kan’, die volgens haar website ‘leugens probeert te weerleggen’ over de IDF.

De eisers stelden in de rechtszaak dat ‘er veel imago­schade is toegebracht aan de eisers, maar ook aan de staat Israël.’ De afge­nomen getuigenissen’, zo vervolgt de verklaring, ‘werden ter aanmoediging van Breaking the Silence, gebruikt door vermeende internationale onderzoekers en vormen ernstige aanklachten in rapporten die tegen de IDF zijn geschreven en ook in de VN en tientallen landen over de hele wereld worden verspreid, zoals in een aantal mediakanalen in Israël en de rest van de wereld, waaronder CNN, NPR, de Washington Post en The Guardian.’

Breaking The Silence wordt door de VN, de EU en door het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken financieel ondersteund.

Bronnen: Arutz Sheva, UwI, Wikipedia.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.