Defensie: Marine-oefening met Cyprus en Frankrijk

Griekenland, Cyprus en voor het eerst ook Frankrijk namen van 7 tot 12 maart deel aan de jaarlijkse, door Israël geleide, marine-oefening ‘Noble Dina’. Ook een Amerikaans schip nam deel aan de oefeningen. Vorig jaar werd de oefening afgelast wegens de Corona-pandemie.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: De Israëlische marine nam deel aan de gezamenlijke oefening. (Foto: IDF)

Aan de oefening namen zes schepen deel, waaronder onderzeeboten. Israël stuurde een onderzeeboot en de INS Romach, dat is een Sa’ar 4.5 klasse raketboot die ook onderzeeboten kan opsporen. Israëls nieuwe oorlogsschip van de Sa’ar 6 klasse deed niet mee; de bewapening is nog niet voltooid.

De oefening werd in het zeegebied ten westen van Cyprus gehouden. De gezamenlijke oefening is een teken van de groeiende samenwerking met Griekenland en Cyprus, die evenals Israël Turkije als een rivaal beschouwen in de Middellandse Zee. Israël, Cyprus en Griekenland werken goed samen bij de aanleg van een onderzeese elektriciteitskabel en een onderzeese aardgasleiding.

Griekenland en Cyprus zijn verwikkeld in een geschil met Turkije, dat schepen voor het zoeken naar gas naar door Griekenland geclaimde wateren heeft gestuurd en boorschepen naar een gebied heeft gestuurd waar Cyprus exclusieve rechten opeist. De ruzie bracht de NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije vorig jaar dicht bij een openlijk conflict, maar de spanningen zijn sindsdien afgenomen.

Aan de oefening namen zes schepen en onderzeeboten deel. (Foto: IDF)

Zoals gebruikelijk waren de oefeningen gericht op de bestrijding van terrorisme, de bescherming van havens, procedures tegen onderzeeboten, zoek-en redding scenario’s. Er werd tevens een gevecht tussen schepen gesimuleerd.

Cyprische videobeelden van de oefening.

Bronnen: Defensenews, Times of Israel, Aviation-Defence.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.