Defensie: Luchtmacht verenigt speciale eenheden

De Israëlische luchtmacht heeft na een twee jaar durend hervormingsproces zondag verschillende speciale eenheden gecombineerd tot een nieuwe, krachtige eenheid. Het doel hiervan is om de strijdkrachten efficiënter en effectiever te maken.

Door Michael Selutin, IAF |

De nieuwe eenheid heet ‘de zevende Wing van Special Forces vanuit de lucht’. Achter deze ietwat onhandige naam schuilt de hoogste efficiëntie in de inzet van de luchtmacht. De nieuwe wing omvat de voormalige Unit 669, die verantwoordelijk was voor de opsporing en redding van Israëli’s, vooral in vijandelijk gebied. De Shaldag-eenheid, die verkenningsmissies uitvoert in vijandelijk gebied, zal ook worden geïntegreerd. De Frontal Landing Unit wordt ook geïntegreerd in de zevende wing. Deze eenheid zet geïmproviseerde landingsplaatsen op in vijandelijk gebied. Later worden ook een eigen inlichtingendienst en een school voor speciale eenheden toegevoegd.

Met de samenvoeging van de speciale eenheden wordt een twee jaar durend hervormingsproces afgerond, dat bedoeld is om de strijdkrachten efficiënter en effectiever te maken. Voorheen opereerden de eenheden zelfstandig binnen de luchtmacht, maar nu worden ze geleid door één commandant (waarvan alleen de rang, en de eerste letter van zijn naam, ayin, bekend zijn) Ze zijn ze samen gestationeerd op de vliegbasis Palmachim, nabij tel Aviv.
De hervorming van de luchtmacht maakt deel uit van een algemene hervorming van het Israëlische leger, dat grote veranderingen in het leger doorvoert om het aan te passen aan de veranderende realiteit.

De huidige helikoptereenheid 699 is de belangrijkste zoek- en reddingseenheid van Israël, die ook deelneemt aan civiele reddingsoperaties. Hij is uitgerust met Amerikaanse Black Hawk helikopters. Indrukwekkende operaties achter vijandelijke linies onder vuur hebben al veel Israëlische soldaten gered.

Oefening van soldaten van de elite-eenheid Shaldag. (Foto: IDF)

De huidige Shaldag-eenheid, genoemd naar de ijsvogel, is verantwoordelijk voor de verkenning in vijandelijk gebied. Ook andere geheime missies worden hem toevertrouwd. Op plaatsen die de luchtmacht wil aanvallen, worden doelen gemarkeerd. Dit gebeurt met behulp van lasers en andere geavanceerde technologieën.
De Shaldag zou betrokken zijn geweest bij het bombarderen van de Syrische kernreactor en bij het doelgericht doden van terroristen. De eenheid maakte ook deel uit van Operatie Mozes, die Ethiopische Joden naar Israël bracht.

Er is weinig bekend over de Frontal Landing Unit, maar experts hebben er veel respect voor. Deze eenheid improviseert vliegvelden in vijandelijk gebied. Midden in een stenige woestijn worden landingsplaatsen aangelegd, zodat soldaten en materieel daar gedropt kunnen worden. Na een missie wordt het ad-hoc vliegveld verwijderd zonder sporen na te laten. Deze eenheid wordt verplaatst van de luchtmachtbasis Nevatim in zuidelijk Israël naar Palmachim.

Het is duidelijk dat de technologische vooruitgang, die Israël op alle gebieden weet te boeken, ook in het leger wordt toegepast, en dat de kwalitatieve afstand tot de vijandelijke strijdkrachten voortdurend wordt vergroot.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.