Defensie: Kleur-opnamen van de Yom Kippoer oorlog

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vorige maand, ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de Yom Kippoer oorlog, kleuropnamen van het conflict in 1973 vrijgegeven, waarvan sommige nooit eerder zijn gepubliceerd.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De drie minuten durende film toont een verscheidenheid aan scènes uit de oorlog: soldaten op het Suezkanaal, hoge officieren – waaronder toenmalig legerleider David Elazar en de commandant van het Zuidelijk Commando Ariel Sharon – die het Egyptische front bezoeken, vrouwelijke soldaten die parachutes vouwen, en zelfs een kort optreden van de beroemde acteur Chaim Topol (bekend van Fiddler on the Roof), toen hij de troepen bezocht.

‘De films werden gelocaliseerd als onderdeel van een digitaliseringsproject in de IDF-archieven, waarin de vele, vele video’s van de oorlogen van Israël die op film werden vastgelegd worden omgezet in digitale formats, waardoor ze kwalitatief beter worden bewaard voor toekomstige generaties, aldus het ministerie van Defensie.

Het ministerie zei dat veel van de beelden, die geen geluid bevatten, nooit eerder zijn gepubliceerd, en dat delen die eerder werden gepubliceerd waren, niet deze hoge kwaliteit hadden.

De Yom Kippoer Oorlog begon op 6 oktober 1973, toen Syrië en Egypte op de heiligste dag van de Joodse kalender verrassende coördineerde aanvallen begonnen tegen Israëlische posities op de Golanhoogten en het Sinaï Schiereiland. Hoewel de militairen een of andere aanval van beide landen hadden voorzien, werd het land toch verrast door de aanvallen op de twee fronten.

Het Israëlische leger was uiteindelijk in staat om de twee binnenvallende legers af te weren, maar verloor daarbij meer dan 2.500 soldaten, en duizenden raakten gewond. Het ongekende falen van de inlichtingendienst waardoor de verrassings­aanvallen mogelijk waren, stuurde schokgolven door het land, een paar jaar na de klinkende overwinning in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

In de nasleep van de oorlog nam Golda Meir ontslag als premier, evenals Moshe Dayan als minister van Defensie. Hoewel Meir’s Arbeids­partij de controle over de regering behield in de verkiezing direct na de oorlog, verloor zij in de daaropvolgende verkiezing – voor het eerst in de geschiedenis van Israël – aan de rechtse Likoedpartij, deels vanwege de aanhoudende ontevre­denheid over de oorlog.

Bronnen: The Times of Israel, Israel CNN

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.