Defensie: Israël schrikt van mysterieuze ontploffing

Vorige week vond in Israël een ontploffing plaats die in een groot deel van Israël werd gehoord en gevoeld. Het zou gebeurd zijn op de ultra geheime Sdot Micha Luchtmachtbasis waar ook naar verluid raketmotoren worden getest. Was dit het gevolg van sabotage? Of een fout met gevolgen?

Door Redactie Israeltoday.nl |

Video’s van de ontploffing werden op grote schaal gedeeld op sociale media, wat speculaties uitlokte dat de ontploffing het resultaat was van een storing of sabotage, vooral in het licht van de voortdurende spanningen tussen Israël en Iran. De explosie op de gevoelige militaire site kreeg veel aandacht in de Iraanse media, die insinueerden dat het een actie was van Iran, als vergelding voor de recente ontploffing in zijn nucleaire faciliteit in Natanz, waarvan wordt gezegd dat Israël erachter zit.

Satellietfoto’s genomen door Planet Labs Inc. en geanalyseerd door persbureau Associated Press (AP) van de bekende raketproefopstelling bij Sdot Micha toonden na 20 april weggebrande sporen van houtskool en gebladerte op de plaats. De omliggende gebouwen vertoonden echter geen tekenen van schade. De locatie kwam ook overeen met de details van de video die op sociale media was geplaatst.

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft niet onmiddellijk gereageerd op vragen van AP. Tomer, een defensiebedrijf dat eigendom is van de Israëlisch overheid, vertelde AP zondag dat de ontploffing afkomstig was van ‘een conventionele, gecontroleerde test in overeenstemming met het werkplan.’ Daarbij zou de bijkomende schade zijn onderschat, wat de explosie heeft veroorzaakt.

Bronnen: Ha’aretz,, Iranpress.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.