Defensie: IDF oefent in noorden en met luchtmacht VS

Het Israëlische leger heeft dinsdag en woensdag de oefening ‘ Lightning Storm’ gehouden in het noorden van het land, bij de Libanese grens. Tevens is de twee­jaarlijkse gezamenlijke oefening van de IDF en de Amerikaanse luchtmacht gehouden in Israël en Duitsland.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een officier van de Israëlische luchtmacht die deelnam aan de oefening Juniper Falcon. (Foto: IDF)

Doel van de oefening ‘Lightning Storm’ was het testen of de troepen voorbereid zijn op een aanval vanuit het noorden, en waar nodig dit te verbeteren. De oefening houdt in het verplaatsen van voertuigen en veiligheids­troepen, het oprichten van checkpoints op wegen in het grensgebied, en er waren ook wat explosie te horen. Bij de oefening worden de troepen getraind vEen Isor diverse mogelijke scenario’s, waaronder een veldslag.

De IDF is extra waakzaam bij de grens met Libanon, sinds de Israëlische luchtmacht in juli 2020 Iraanse doelen in Syrië aanviel, waarbij een strijder van Hezbollah werd gedood. Als reactie probeerden in juli vier Hezbollah-strijders vanuit Libanon Israël binnen te komen, waarschijnlijk om een buitenpost van de IDF aan te vallen. De mannen werden ontdekt en beschoten, waarna zij terug vluchtten.

Juniper Falcon 21
Vorige week donderdag begon de Amerikaans- Israëlische oefening Juniper Falcon, waaraan in totaal 1000 militairen deelnamen. Die vond gelijktijdig plaats in Israël, Duitsland en de VS, en de Israëlische luchtmacht, marine en medische eenheden namen er aan deel. Doel was de samenwerking van de defensies van beide landen te verbeteren. Als gevolg van het Coronavirus werd de oefening ‘op afstand’ gehouden.

In de oefening werden diverse scenario’s gesimuleerd, waarin Israël werd bedreigd met aanvallen met ballistische raketten en dergelijke. Het is mogelijk de laatste oefening van dit soort, omdat de VS heeft besloten van Israël niet meer onder de verantwoording van het Amerikaanse Europese commando (EUCOM) valt, maar onder het Centraal Commando (CENTCOM), dat het Midden-Oosten omvat.

Bronnen: o.a. UwI/TPS, UwI

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.