Defensie: Grote IDF-oefening bij de Libanese grens

Het Israëlische leger is zondag begonnen met de grootste oefening van dit jaar, waaraan duizenden dienstplichtigen en reservisten deelnemen. Hij speelt zich af aan de noordgrens van Israël, en simuleert een oorlog met de door Iran gesteunde Hezbollah-militie.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Minister Benny Gantz, oud-stafchef, bezocht de oefening, die tot donderdag duurt. (Foto: IDF)

De oefening, met de naam ‘Dodelijke Pijl’, speelt zich af op meerdere terreinen en is gericht is op het verbeteren van het offensieve vermogen van het leger, aldus de persverklaring van de IDF. Onderzocht wordt, hoe verschillende hoofdkwartieren en commandocentra samenwerken en communiceren in oorlogstijd, aldus het leger. De oefening omvat ook fysieke manoeuvres door grondtroepen, marineschepen en vliegtuigen.

Aan de oefening wordt deelgenomen door verschillende hoofdkwartieren, reguliere en reservetroepen, waaronder de luchtmacht, de marine en de grondtroepen, evenals het directoraat Inlichtingen, het directoraat Technologische en Logistiek en het Directoraat Cyberverdediging.

De oefening was tevoren gepland als onderdeel van het trainingsregime van 2020 en zal naar verwachting donderdagmiddag eindigen. Wegens de Corona-pandemie wordt aandacht gegeven aan de bescherming van de gezondheid van de militairen.

Tijdens de oefening zullen er meer-straaljagers, gevechtshelikopters en ander vliegtuigverkeer in het hele land merkbaar zijn. Bovendien zal er meer verkeer van veiligheidstroepen, voertuigen en schepen in het hele land merkbaar zijn, ook in de havens van Haifa en Ashdod.

Hezbollah mobiliseert
Volgens berichten heeft de door Iran gesteunde Liba­nese militie Hezbollah extra reservisten gemobili­seerd, als reactie op deze oefening. Volgens de Libanese krant Daily Star gebeurde dit ‘als voorzorgsmaatregel in het geval dat de oefening een tactische zet is om een beperkte aanval uit te voeren’.

Libanese nationale media meldden, dat in de aanloop naar de oefening laagvliegende vliegtuigen waren gezien boven de zuidelijke steden Hasbaya, Arqoub, Jabal al-Sheikh, Marjayoun, Keserwan en Metn, en verkenningsdrones verschenen boven Jezzine.

De IDF gaat er van uit, dat elke toekomstige oorlog tegen de in Libanon gevestigde terreurgroep Hezbollah niet alleen in Zuid-Libanon zal worden gevoerd, maar ook aanvallen vanuit Syrië en mogelijk ook de Gazastrook zou omvatten.

De IDF beschouwt de terreurgroep Hezbollah over het algemeen als haar belangrijkste militaire vijand. De sjiitische militie, met wie Israël in 2006 een oorlog voerde, wordt verondersteld een arsenaal van ongeveer 130.000 raketten en raketten te bezitten – dat is veel meer dan menig landen bezit – en de organisatie heeft aanzienlijke gevechtservaring vergaard door mee te vechten in de Syrische burgeroorlog.

Bij zijn bezoek aan de oefening in het noorden waarschuwde minister Gantz maandag: ‘Indien Hezbollah aanvalt, zal Libanon uiteindelijk de prijs betalen, en we zijn voorbereid voor dat moment’. Gantz liet ook een optimistischer geluid horen: ‘Ik hoor ook positieve stemmen in Libanon, die zelfs over vrede met Israël spreken en die met ons spreken over het vast­stellen van de zeegrens’. Hierbij verwees hij naar de gesprekken over het met Amerikaanse bemiddeling oplossen van het geschil over de zeegrens, die in een gebied loopt dat rijk is aan aardgas.


Ook premier Benjamin Netanyahu bezocht de oefening, en zei: ‘Ik ben vandaag gekomen om onze strijders en commandanten te ontmoeten tijdens de enorme IDF-manoeuvre in het noorden. Een enorme verbetering in de offensieve mogelijkheden van de IDF. De boodschap is duidelijk: wie ons aanvalt, krijgt te maken met vuurkracht en een stalen vuist die elke vijand zal vernietigen.’ (Foto: Amos Ben Gershom/GPO).

Bronnen: Joods.nl, Debkafile, WIN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.