DeepOptics maakt zonnebril met variabele sterkte

DeepOptics, een Israëlische startup met hoofdkantoor in Petach Tikvah, heeft een eigen lenstechnologie ontwikkeld, gebaseerd op vloeibare kristallen, die naadloos overschakelt tussen veraf en dichtbij door de pixels in het glas te heroriënteren.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Voor deze drager van multifocale brillenglazen, die al heel lang een bril draagt, is de 32°N zonnebril van DeepOptics niets minder dan een verslavend, adaptief wonder, schrijft Israel21c

Wanneer je met een vinger over de aanraakgevoelige kant van het dikke zwarte montuur van de zonnebril veeg en kijk door het raam van de Bistro, de demonstratieruimte in de kantoren van DeepOptics, kan je duidelijk het gebouw aan de overkant van de parkeerplaats zien.

Nog een veegbeweging en de scène in de verte vervaagt. Ik ben op magische wijze in staat om een pagina te lezen op de laptop van Alex Alon, de hoofdtechnicus van het 18 personeelsleden tellende bedrijf

Voor een drager van multifocale lenzen, die al heel lang met DeepOptics werkt, zijn deze zonnebrillen niets minder dan een verslavend, adaptief wonder. In tegenstelling tot multifocale brillenglazen, is er geen vervorming met de 32°N. Bovendien is er niet een beperkt gedeelte van de bril, waar je duidelijk kunt lezen (en je het hoofd omhoog of omlaag moet bewegen om scherp te zien), is bij de DeepOptics zonnebril de hele lens beschikbaar en helder. Ook de prijs van de bril die over driekwart jaar leverbaar wordt, is wel prettig, rond $ 250.

Hoe werkt het?
DeepOptics zonnebrillen zijn voorzien van vloeibare kristallen lagen die zijn opgesplitst in kleine pixels, die in staat zijn om op elk punt van de pixel te draaien.

Wanneer de drager een veegbeweging maakt, berekent een kleine processor bij de slaap het persoonlijke voorschrift van de gebruiker en geeft hij miljoenen piepkleine pixels in het glas de opdracht hun elektrische toestand te veranderen om voorwerpen dichtbij scherp te stellen.

Er zijn geen bewegende delen en geen extra gewicht. De kleine oplaadbare batterij zou het een hele dag moeten uithouden. Als de batterij leeg raakt, gaan de lenzen standaard over op de ‘plano’ (ongecorrigeerde) stand, zodat je ze nog steeds kunt gebruiken voor de verte.

DeepOptics begint met zonnebrillen vanwege de problemen die mensen boven de 45 hebben met presbyopie, oudzien – een natuurlijk onderdeel van het ouder worden dat ervoor zorgt dat ogen het vermogen verliezen om gemakkelijk van focus te veranderen. Het treft zo’n 1,8 miljard mensen en is de belangrijkste reden waarom mensen van middelbare leeftijd plotseling een leesbril nodig kunnen hebben.

Voor dergelijke mensen vormt een zonnebril een probleem. Als je op je mobiele telefoon wilt kijken, moet je je zonnebril afzetten, wat nogal hinderlijk is

Na de lancering van de zonnebril werkt DeepOptics aan nog twee producten: Een bril met aparte sterkte voor veraf en dichtbij, en een die werkt voor alle soorten monturen, niet alleen zonnebrillen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.