De Zionisten (5): Premier David Ben Goerion

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als vijfde Ben Goerion, de eerste premier van het land.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Hij werd in 1886 geboren in Polen, dat toen een deel van het Russische rijk was, en verhuisde in 1906, als gedreven zionist, naar Palestina, waar hij eerst als journalist werkte. Hij studeerde Rechten aan de Universiteit van Istanboel.

Toen hij in de politiek ging, nam hij de Hebreeuwse naam Ben-Goerion (Zoon van een jonge leeuw) aan, schrijft Wikipedia. Hij speelde een hoofdrol bij de immigratie van Joden naar Palestina en bij politieke activiteiten van de Zionistische Arbeiders Organisatie (de latere Mapai of Arbeiders­partij). Vanaf 1935 was hij voorzitter van de Jewish Agency for Palestine, de latere Jewish Agency for Israel.

Ben Goerion was betrokken bij de militie Hashomer, en later leider van de para-militaire organisatie Haganah, die de Joodse gemeenschap in het land verdedigde, soms met, en soms tegen de Britten. Uit de Haganah recruteerde hij strijders voor de vorming van de binnenlandse veiligheidsdienr Shin Bet.

Op 14 mei 1948, toen het Britse mandaat eindigde, riep hij de onafhankelijke Staat Israël uit, en diende (met een onderbreking van twee jaar) als premier. Hij was medeoprichter van de Arbeidspartij, de regeringspartij gedurende de eerste drie decennia. Hij bleef in de Knesset tot hij zich in 1970 uit de politiek terugtrok. Hij woonde tot zijn dood in 1973 in de kibboets Sde Boker in de Negev-woestijn.

Een van zijn uitspraken was: ‘Om in Israël een realist te zijn moet je in wonderen geloven’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.