De Zionisten (3): Abba Eban

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als derde een invloedrijk diplomaat en minister: Abba Eban.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Hij heeft in zijn leven veel gereisd: geboren in 1915 in Zuid-Afrika uit Litouwse Joodse ouders, opgegroeid in Engeland, waar hij ook Hebreeuws, Talmoed en Arabisch studeerde, en betrokken was bij de Federation of Zionist Youth en vanaf 1939 voor de Wereld Zionistische Organisatie werkte.

Tijdens de oorlog werkte Abba Eban voor het Britse leger in Egypte en het Mandaat Palestina als verbindings­officier van de Geallieerden met de Joodse bevolking.

Na de oorlog was hij namens het Joods Agentschap bij de Vernigde Naties betrokken bij het verdelings­plan van Palestina in Joodse en Arabische gebieden. Hij bleef in de VS, als vertegenwoordiger van zijn land bij de VN en als ambassadeur bij de VS.

In 1959 verhuisde hij naar Israël, waar hij lid was van de Knesset, minister van Onderwijs, en tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kippoeroorlog in 1973 minister van Buitenlandse Zaken

Een bekende uitspraak van hem is: ‘De Arabieren missen nooit een gelegenheid om een gelegnehid te missen’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.