De Zionisten (29): Socialistisch Zionist Katznelson

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Vandaag de socialistische zionist Berl Katznelson.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Citaat: ‘Door alle pijn van slavernij en despotisme heen, inquisitie, gedwongen bekeringen en massamoord, heeft het Joodse volk het verlangen naar vrijheid in zijn hart gedragen’.

Berl Katznelson werd in 1887 geboren in Wit-Rusland, toen onderdeel van het Russische keizerrijk. In zijn jeugd was hij bibliothecaris van een Hebreeuws-Jiddische bibliotheek en leraar Hebreeuwse literatuur en Joodse geschiedenis. Hij beïnvloedde veel jonge mensen met zijn zionistische ideeën, en droomde van aliyah naar Israël met als ideaal fysieke arbeid.

Toen hij in 1909 in Israël aankwam, werkte hij op boerderijen en diende hij in verschillende arbeids­raden. Samen met Meir Rotberg hielp Katznelson in 1916 mee aan de oprichting van de consumenten­coöperatie voor de verkoop van betaalbaar voedsel, bekend als ‘Hamashbir’.
Om de gezond­heids­proble­men van arbeiders het hoofd te bieden, hielp hij inbij het opzetten van het Koepat Cholim (ziekenfonds) Clalit. (Beide zijn tegenwoordig gevestigde instellingen in Israël.)
Toen het Britse leger in 1918 zuidelijk Palestina bereikte, nam hij tot 1920 dienst in het Joodse Legioen.

Na de oprichting van de vakbond Histadroet, de Algemene Federatie van Joodse Arbeid, werd Katznelson de redacteur van de krant Davar van Histadroet. In deze functie maakte hij van de krant een spirituele gids voor de arbeidersklasse en trok hij veel aandachtige lezers.

Katznelson zette zich sterk in voor het handhaven van de invloed van Joodse waarden, ook al stond hij onder zijn collega-idealisten vaak alleen in zijn opvattingen. Hij was een van de weinigen in niet-religieuze arbeiderskringen die aandrongen op de naleving van de Shabbat en de feesten, spijswetten in de keukens van Histadroet en de besnijdenis van kinderen in de kibboetsim.

In 1939, toen Groot-Brittannië steeds vijandiger werd tegenover Joodse immigratie naar Palestina, speelde Katznelson een belangrijke rol bij het aandringen op ‘illegale’ immigratie. Bovendien parachuteerden zijn discipelen onder zijn leiding in door de nazi’s bezet gebied om te proberen Joodse overlevenden te helpen.

Interessant is, dat Katznelson tijdens de Tweede Wereldoorlog profeteerde dat de Joden met een Joodse Staat uit de oorlog zouden moeten komen. Hij stierf echter in 1944 voordat hij zijn profetie kon realiseren. Hij was tegenstander van het Verdelings­plan, en verlangde naar vreedzame co-existentie van Arabieren en Joden in israël

Bronnen: Jewish Virtual Library, Wikipedia.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.