De Zionisten (22): Generaal David ‘Mickey’ Marcus

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als 22e: de Amerikaan die de strijd tegen de Arabische legers leidde.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Tekst: ‘Hij begreep hoe dringend een Joods thuisland nodig was voor overlevenden van de Holocaust. Hij werd de opperbevelhebber van het Jeruzalem front met de rang van Aloef (generaal-majoor), een titel die speciaal voor hem werd ingesteld.’

David Daniel ‘Mickey’ Marcus werd in 1901 geboren in Manhattan, New York, uit Joodse ouders die uit Roemenië afkomstig waren. Hij was een heldere en atletische jongeman, die van 1920 tot 1924 de militaire opleiding West Point volgde.

Na zijn dienst­tijd studeerde hij Rechten in Brooklin, en vervolgde als openbaar aanklager in New York onder andere beruchte gangsters. In 1939 nam hij dienst bij een juridische dienst van het leger, was betrokken bij een opleiding voor gevechten tegen Japanse indringers op Hawaï na de Japanse aanval, en nam als parachutist-zonder-ervaring deel aan de invasie van Normandië.

Na de Duitse capitulatie werd Marcus naar Duitsland gezonden, om zorg te dragen voor de miljoenen displaced persons in dit land. Een bezoek aan het concentratiekamp Dachau met zijn verschikkingen schokte hem en bracht hem tot nadenken over een Joodse Staat. Marcus had een belangrijke rol in de tribunalen van Neurenberg en Tokio.

In 1947 vroeg Ben-Goerion aan Marcus of hij een Amerikaanse officier wist als militair adviseur voor het beginnende Israëlische leger, de Haganah. Omdat hij geen ander geschikt persoon vond, bood hij zichzelf aan, maar wel onder een schuilnaam, ‘Michael Stone’. Hij kreeg als eerste de rang van Aloef, generaal-majoor, en met zijn Amerikaanse ervaring ontwierp hij de bevelstructuur voor de Haganah.

Marcus werd in 1948 belast met het commando over het Jeruzalemse front. Pogingen om het Latrun fort, langs de route van Tel Aviv naar Jeruzalem, te veroveren op het Arabische Legioen, mislukten. Als alternatief liet hij een primitieve bochtige weg door moeilijk heuvel­achtig terrein aanleggen, waarmee de belegerde stad werd ontzet. Marcus werd bij vergissing dood­geschoten door een schildwacht, als gevolg van een taalprobleem.

Bron: Wikipedia.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.