De Zionisten (20): Militante zionist Yitzchak Shamir

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als twintigste: de militante Yitzchak Shamir.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Tekst: ‘De VN heeft Israël niet opgericht. De Joodse Staat ontstond doordat de kleine Joodse gemeenschap in wat het Mandaat­gebied Palestina was, rebelleerde tegen een buitenlandse imperia­listische regering. Wij hebben geen vreemd land veroverd’

Yitzchak Shamir werd in 1915 geboren in Polen en groeide er op. In 1935 emigreerde hij naar Palestina, waar hij lid was van de Joodse milities Irgoen en Lechi, die zich met aanslagen verzetten tegen het Britse bestuur over Palestina, en die in 1948 opgingen in het Israëlische leger.

Na de oprichting van de Staat Israël werkte hij van 1955 tot 1965 voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad in Europa. Daarna werkte hij zonder succes in het bedrijfsleven.

In 1969 sloot hij zich aan bij de Cheroet partij, de voorloper van de Likoedpartij, en was sindsdien actief in de politiek. In 1973 werd hij in de Knesset gekozen, in 1977, na de eerste verkiezings­overwinning van de Likoed, werd hij voorzitter van de Knesset. Van deze positie maakte hij in 1980 een grote politieke sprong tot minister van Buitenlandse Zaken. Hij was tweemaal premier van Israël, van 1983-1984 en 1986-1992. Zijn regering nam in 1991 deel aan besprekingen met de Palestijnen in Madrid.

Shamir bouwde een reputatie op als havik binnen de Likoed. Hij was tegen de Camp David-akkoorden, het vredesverdrag met Egypte, en – ook later als premier – een voorstander van de neder­zettingen­politiek op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
Hij werd in 1993 als leider van de Likoedpartij opgevolgd door Benjamin Netanyahu, die hij zwak en besluiteloos in zijn omgang met de Palestijnen vond.
Shamir stierf in 2012 in een ziekenhuis in Tel Aviv op 96-jarige leeftijd.

Bronnen: Justvision, Wikipedia.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.