De Zionisten (19): Zangeres Naomi Shemer

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als negentiende: de zangeres Naomi Shemer.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Naomi Shemer werd in 1930 geboren in de kibboets Kevutzat Kinneret. Al jong nam zij pianolessen. Vanaf 1950 begon Naomi met het schrijven van liederen, waarvan velen uitgroeiden tot Israëlische volksliedjes of klassieke liedjes voor de joodse feestdagen. Ook zette zij teksten van anderen op muziek. In 1983 ontving Noami Shemer de Israëlprijs voor haar werk. Zij overleed in 2004 op 73-jarige leeftijd.

Waarschijnlijk is het lied Yeroeshalayim shel Zahav (Jeruzalem van Goud) haar bekendste werk. Zij schreef de tekst en melodie in 1967, enige tijd voordat de Zesdaagse Oorlog begon, Israël Oost-Jeruzalem innam en de Westelijke Muur in die stad weer toegankelijk werd voor Joden. Na die gebeur­tenis voegde zij het vierde vers toe. Het lied wordt wel omschreven als het tweede volkslied van Israël.

Het lied Jeruzalem van God is als vertaalopdracht gebruikt in de Introductiecursus Hebreeuws. In Les 146 staat de volledige tekst, met de Hebreeuwse uitspraak en een vrij letterlijke vertaling.

Bronnen: Wikipedia/Naomi, Wikipedia/Yerushalayim.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.