De Zionisten (17): Joseph Trumpeldor

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zeventiende: Joseph Trumpeldor.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Tekst: Over Israël schreef hij: ‘Ik ben gereed, bereidwillig en in staat om daar een eenvoudige soldaat te zijn, om er maar te zijn. Daar zijn we thuis, niet in het huis van vreemden’.

Joseph Trumpeldor werd in 1880 geboren in de Kaukasus, toen een deel van het Russische keizerrijk. Hoewel opgeleid voor tandarts, nam hij dienst in het Russische leger en verdedigde Port Arthur in de Russisch-Japanse oorlog. Na de val van Port Arthur kwam hij in Japanse krijgs­gevangen­schap. Hij ontving vier onderscheidingen voor dapperheid, wat hem tot de meest gedecoreerde Joodse soldaat in Rusland maakte.

Wegens zijn handicap – hij verloor een arm in de oorlog – ging hij rechten studeren. In 1911 emigreerde hij met een groep jonge zionisten naar Palestina. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werd hij in het Ottomaanse Rijk als vijand beschouwd en week hij uit naar Egypte, waar hij samen met Ze’ev Jabotinsky het idee van een Joods Legioen ontwikkelde, om samen met de Britten tegen gemeenschappelijke vijanden te strijden. Dat werd het Zion Mule Corps, dat belast werd met transporten.

Na een bezoek aan Rusland, waar hij de regering vroeg een Joods Regiment op te zetten voor de strijd tegen de Turken, keerde hij terug naar Palestina, waar hij in 1920 werd gedood bij de verdediging van de landbouwnederzetting Tel Hai in Galilea.

Bronnen: Wikipedia/Trumpeldor, Wikipedia/Jewish Legion.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.