De Zionisten (16): Naftali Imber, dichter van HaTikwa

Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zestiende: de dichter Naftali Imber.

Door Ya'akov Kirschen, Redactie Israeltoday.nl |

Naftali Herz Imber werd in 1856 geboren in Zolochiv, toendertijd in Galicië (Polen), deel van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, nu in Oekraïne. Hij begon al jong met het schrijven van gedichten en ontving hiervoor een prijs van keizer Franz Joseph.

In 1882 verhuisde hij naar het Ottomaanse Palestina als secretaris van de Britse schrijver, diplomaat en parlementslid Sir Laurence Oliphant. In 1886 publiceerde hij in Jeruzalem zijn eerste dichtbundel, Morning Star, dat ook het gedichtTikvatenoe (Onze Hoop) bevatte.

De Joodse pioniers reageerde enthousiast op dit gedicht, en Shmuel Cohen maakte er muziek bij, gebaseerd op het zestiende-eeuwse Italiaanse lied La Manitova. Tijdens het Eerste Zionistische Congres in 1897 werd Hatikwah tot lied van de organisatie uitgekozen. Later werd het eerste vers het Israëlische volkslied.

Na 1887 reisde Imber veel, woonde in Londen en de VS, was korte tijd getrouwd, schreef boeken, en stierf als arme alcoholist in New York. Hij werd later herbegraven in Jeruzalem

Bronnen: Wikipedia/Naftali Imber, wikipedia/hatikvah

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.