De vrede tussen Israël en Hamas is ver te zoeken

Shalom שלום is een woord wat we elkaar dagelijks toewensen in de zin van ‘hallo’ maar wat letterlijk betekent: de schuld is vereffend, we zijn weer in balans met elkaar. Momenteel is er geen vrede tussen Hamas/Isla­mi­tische Yihad en Israël en het lijkt almaar erger te worden.

Door Yair & Karen Strijker |

De hele nacht door ging het alarm af op vele plaatsen vanaf het zuiden tot midden Israël (ook o.a. 7 km bij ons vandaan) en vandaag overdag is er om de haverklap alarm, schreven Yair en Karen Strijker woensdagavond vanuit hun huis in Na’ale, Samaria.

Tijdens dit schrijven is het alarm al minstens twaalf keer afgegaan en rennen dus mensen maar weer naar een schuilplaats. In de omgeving van Gaza hebben de mensen ongeveer 45 seconden de tijd vanaf het alarm tot aan de raketinslag, wij hebben 1,5 minuut. Woensdag overdag is vooral het zuiden bestookt. Bij Asqelon is een olie opslag geraakt en dat veroorzaakte een enorme brand, die mijn zus als een dreigende zwarte wolk zag vanaf haar woonplaats Sde Zvi op 20 km vanaf de Gazastrook.

Vele huizen zijn beschadigd in het land. We horen om de zoveel tijd ook de neervallende raketten, en vannacht trilde ook het huis toen ik tegen 03.35 uur maar even uit bed ging. Ik schrok van de vele sirenes en dacht aan al die kinderen en oudjes die zich op dat moment opnieuw in de schuilkelders moesten begeven.

Een zeer zorgelijke ontwikkeling is, dat de spanningen zich nu ook verplaatsen naar steden in Israel waar Joden en Arabieren voorheen in relatieve vredige rust naast en bij elkaar woonden zoals in Akko en Lod, Ramle, Jaffo e.d. Sinds gisteravond bleek maar weer dat die vrede zeer fragiel is.

Kristallnacht
In Lod, niet ver van de luchthaven Ben Goerion, braken heftige en ongekend felle rellen uit, nadat bij een enorm uit de hand gelopen demonstratie tegen Israël eerder op de da,g een 44 jarige Arabische Israëli om het leven kwam. De begrafenis bracht duizenden op de been en werd voor hen, aangemoedigd door Hamas, de aanleiding om van ‘vredige’ Israëlische burgers plots te veranderen in moord­zuchtige, agressieve criminelen.
Tientallen Joods-Israëlische auto’s werden overal in de stad, in het centrum, maar ook in rustige buurten, in brand gestoken; drie synagogen werden vernield en verbrand (het was pijnlijk te zien hoe de Torahrollen die het overleefd hadden er vanmorgen werden uitge­dragen), van winkels werden de ramen ingeslagen; Joden werden in hun auto’s aangehouden, eruit gesleept en geslagen. Tja, we hebben vrijwel de hele dag de tv aan en de beelden in Lod en Akko zijn afgrijselijk. Men spreekt over een ‘Kristallnacht….’.

Een orthodox Joodse vrouw vertelde op tv dat zij niet meer naar buiten durft in Lod, en dat haar Arabische buren geen woord meer met haar willen spreken, terwijl ze voorheen goede buren van elkaar waren. Tijdens het alarm durfde zij vannacht niet de schuilkelder in uit angst dat ze mishandeld zou worden. Wij houden ook even ‘low profile’ en gaan het dorp niet uit. Inmiddels zijn er tegen de 1000 raketten op Israël afgevuurd.

Represailles op de Gazastrook
Gaza is ook onder handen genomen door de IDF en men heeft 6 hogere officieren van Hamas/Islamitische Yihad weten te elimineren en terreur­tunnels, wapen­depots en gebouwen van Hamas vernietigd. Israël richt heel doelgericht op de vijand en waarschuwt de bevol­king vooraf te vertrekken via drones. Hamas daaren­tegen schiet daarentegen vele malen meer raketten op Israël en bovendien lukraak op woongebieden..

In Gaza zijn naar hun zeggen rond de 45 doden gevallen, waarvan Israël zegt dat er zeker 15 van hen Hamas­terroristen waren. In Israël zijn 7 burgers omgekomen. Twee van hen, een vader en zijn 16 jarige dochter waren Arabische Israëli’s die in hun auto zaten toen zij door een raket uit Gaza werden geraakt. Een jongetje van zes uit Sderot werd zojuist (in de schuil­kamer nota bene!) gedood door een invallende raket.

Een grondoffensief in de Gazastrook?
Israëls uitgangspunt is en blijft: Stilte in Israël is stilte in Gaza! Bibi zei vandaag dat Hamas een harde klap krijgt, en dat dit conflict niet zomaar over is.

Een goede vriend van ons is als reservist vandaag opgeroepen en de kans op een grondoffensief is zeker niet uit te sluiten.

De echte oorzaak
In de Nederlandse media lezen we steeds, dat de oorzaak van het conflict een uitzetting van Arabieren uit hun woningen in het oosten van Jeruzalem zou zijn. Wat een halve en verdraaide waarheid. Dit conflict over een stukje grond is al decennia oud en gaat tussen enkele Joodse en Arabische families. Die laatsten betalen overigens sinds 1993 al geen huur meer aan de oorspron­kelijk Joodse eigenaren van dat stukje grond. Jordanië heeft van 1948 tot 1967 op dat Joods erfgoed Arabische bewoners gezet, maar de grond was al van voor 1948 van Joden. Het conflict gaat dus tussen de grondeigenaar en de bewoners, en het sleept al heel lang. Maar het wordt zo gedraaid dat de Staat Israël een heel aantal Palestijnen uit hun huizen zet. Hamas zocht een aanleiding voor een conflict: voila!

Dat een rechts orthodoxe politicus een tijdelijk burotentje opzette in de wijk die voorheen Shimon HaTsadiek heette (en nu Sheik Jarrah) was om te tonen hoe ernstig de situatie is, wanneer Joden door de hoofdstraat naar de Westelijke Muur willen lopen. Al weken en weken worden Joden daar gepest, geslagen e.d. Dat moet dan grappig zijn, want ze zetten die filmpjes op het populaire Tik tok (Chinese sociale media).

Wat maken de media ervan: provocatie van Joodse kant… Vanaf welke kant bekijk je het? De oorzaak is heel anders en veel ouder: Israël mag niet bestaan… Joden moeten altijd vechten om hun bezittingen. Hoe moeilijk was en is het na de Tweede Wereldoorlog om Joods erfgoed terug te krijgen… ☹. Vergelijkbaar met de perikelen rond het kostbare schilderij van Gustav Klimt, ‘Woman in Gold’ (een aan te raden film overigens…).

De Vredevorst , Jehoshua, heeft de prijs van onze schuld betaald, dat Hij spoedig verschijne en ons bevrijde van het kwaad

We zullen afwachten hoe de komende nacht zal zijn, we hebben geen goede hoop maar we weten dat velen van u voor Israël en ook voor ons bidden en daarvoor onze hartelijk dank!